Vår, sommer, høst, vinter. En god hvitvin er alltid velkommen. Foto: Geir Salvesen

Deilig skalldyrvin fra den kjølige delen av Portugal

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er senhøst, det er mørkt, det er mye kaldere. Det er vel da vi trenger en god hvitvin, er det ikke? Vi trenger alltid en god hvitvin, og Soalheiro Alvarinho fra Portugal holder stilen, år etter år.

Ukens vin: Soalheiro Alvarinho 2019, Portugal

Joda, vi trenger alltid en god hvitvin, blant annet fordi vi spiser noe lettere mat i våre dager. Mer fisk og skalldyr og enklere retter. Krabbene er knallgode nå for tiden. Ukens vin er en flott krabbevin. Blant mye annet.

Kjært barn har to navn. Her har vi altså Albariño-druen – som den heter i Spania i Rias Baixas, og Alvarinho-druen som den heter i Portugal i grenseområdet mellom de to landene.

Atlanterhavskysten ligger like utenfor. Her har vi druer som er utsatt for en del regn. Derfor er det vanlig å bruke pergola-opphenging av vinstokkene slik at druene får avstand fra den våte bakken.

Dette spesielle klimaet langs Atlanterhavskysten gir også ganske friske aromaer og smaker i vinene, og det er nesten som om druene skulle ha vokst et varmt sted på kysten av Vestlandet. Kanskje Alvarinho blir en norsk drue hvis temperaturen fortsetter å stige!

Vår, sommer, høst, vinter. En god hvitvin er alltid velkommen. Foto: Geir Salvesen

Sjømat og skjell og lignende er da også de lokale matrettene her i Nord-Portugal. Det samme rett over grensen til Spania. Norsk taskekrabbe er topp matmatch til en Alvarinho. Husk sitron og majones til. Da blir vinen enda bedre. Syre og fett lokker frem de mer delikate aromaene i vinen. Husk at krabbekjøtt egentlig er svakt søtlig og trenger å syrejusteres litt for at vinen skal skinne.

Her har vi altså Soalheiro med sin streite Alvarinho, nå i årgang 2019. Soalheiro er en velrenommert vingård helt nord i Portugal. Etablert av João António Cerdeira i 1982. Cerdeira-familien har fortsatt styring over produksjonen. Ukens vin er den laveste i hierarkiet, men en utmerket versjon av Alvarinho uten perlingen som er i mange av vinene fra Vinho Verde-området i Portugal og som bruker Alvarinho som enedrue. Den har ikke fått noe fatbehandling. Fat og Alvarinho er litt vanskelig og eiken har en tendens til å ta over. Men noen greier det også fint. Mange grunner, da, til å kjøre det enkelt og rent i glasset.

Vår, sommer, høst, vinter. En god hvitvin er alltid velkommen. Foto: Geir Salvesen

3045301
Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2019, Minho, Portugal.
189,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Elegant, krisp, svakt pære- og urteaktig frukt med litt sitrus,bra modenhet, ørlite streif av kjølig tropisk frukt. Middels fylde. 12,5 volumprosent alkohol. Dette er alltid en vinnervin. Passer til: Salat, sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitiff.
First Wines AS