Goats do Roam-serien har slått an i store deler av vinverdenen. I Norge er den røde mest populær. Foto: Fairview

Den billige sjarmbomben som matcher skrei og andre godsaker

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva får man av rødviner for kr 122,90? Jo, en strålende opplagt, saftig, fruktsødmefull, sjarmerende rødvin fra Paarl i Sør-Afrika som går til skrei med alt tilbehør. Samt hvitt kjøtt, grill og mye, mye mer.

 

Paarl.

-Den er helt klart vår største suksess, ler vinmaker Anthony de Jager. Sammen med Fairview-eier Charles Back i Paarl sørger han for at suksessen fortsetter. I fjor var vinnavnet Goats do Roam 20 år. Det ble vinen som skapte en boom rundt hele verden, og som også er blitt en salgssuksess i Norge.

Historien startet i slutten av 1990-årene da Charles Back snakket med sin britiske importør om hvordan de skulle lansere en blandingsvin med eiendommens Shiraz, Grenache og Carignan-druer i Storbritannia. Hva skulle de kalle denne vinen?

På den store farmen på sørsiden av Paarl-fjellet va det allerede masse geiter som også hadde fått bygget et klatretårn, til stor fornøyelse for alle de besøkende. Etter sigende var det da ideen kom om at de skulle kalle vinen Geiter streifer Rundt, som man muligens kan oversette uttrykket med.

Franskmennene mente at dette lignet vel mye på uttrykket Côtes du Rhône og truet med rettssak i USA. Arbeiderne på gården stilte opp med demonstrasjonsplakater foran den franske ambassaden i Cape Town (Sør-Afrika har tre administrasjonssentra) og hadde med seg både flasker og geitelort. Goats do Poo, kalte de det. Altså: Geiter skiter.

 

Goats do Roam-serien har slått an i store deler av vinverdenen. I Norge er den røde mest populær. Foto: Fairview

Franske landbruksmyndigheter trakk seg tilbake og ingen er i dag i tvil om at Goats do Roam ikke er Côtes du Rhône. Men det er jo åpenbart en liten lek med det franske navnet, fordi en Nord-Rhône-kopi fra Fairview ble gitt navnet Goat Roti. Stekt eller kokt geit. Som jo ligner grassat på Côte Rôtie.

Fairview er på mange måter en mønsterfarm i Sør-Afrika. Det meste av det som serveres i den koselige restauranten The Goat Shed – geiteskjulet – blir faktisk laget på gården. Melet som brukes i det nybakte brødet, blir dyrket på eiendommen. Kjøttet – fra lam og kyr – beiter på eiendommen. Olivenoljen, osten og en nydelig geitost blir laget der.

Det arbeider etter sigende rundt 500 mennesker totalt med stort og smått, så dette er en stor bedrift.

Vinmessig er Fairview også spennende, selv om Goats do Roam-merket har gjort eiendommen mest kjent for de rimelige blandingsvinene på Rhône-druer. Her lages det Viognier, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc (her  kommer frukten fra Darling lenger ut mot kysten hvor det er kjøligere. Og en lang, lang rekke med eksperimentelle viner.

 

Goats do Roam-serien har slått an i store deler av vinverdenen. I Norge er den røde mest populær. Foto: Fairview

-Mye av vårt fokus de siste årene har vært å finne hvilke druer i tillegg til dem vi allerede har, som trives her. Vi har gjort feil, og da har vi bare revet druestokkene opp igjen og plante nye. F.eks fant vi fort ut at Sauvignon Blanc ikke trivdes her, men det gjorde Viognier, sier Anthony de Jager. Han er et typisk eksempel på den nye generasjonen av svært dyktige, og svært eksperimentelle, vinmakere.

-Vi må videre, Vi må alltid gjøre det bedre, men da blir det selvfølgelig også prosjekter som må skrinlegges. Sånn er det.

Den røde utgaven av Goats do Roam er velkjent i Norge. Men til tross for tørkeperiode de siste tre årene, har frukten aldri vært bedre enn den er i dag i og med at både kunnskap og teknikk er blitt bedre – og at vinstokkene er blitt eldre.

 

Goats do Roam-serien har slått an i store deler av vinverdenen. I Norge er den røde mest populær. Foto: Fairview

1078301 Goats do Roam Red 2017/2018,
Western Cape, Sør-Afrika
Kr 122,90
Karakter: 6, 84 poeng

2018-årgangen er smakt og det er en livlig, bringebær- og morellfruktig vin med naturlig, saftig fruktsødme, streif av anis og lakris og en fyldig, generøs stil med bløte tanniner. Miks av Shiraxz, Mourvedre, Grenache og flere andre. Det er en universalvin som kan brukes til det aller meste. Basisutvalget. Serveres lett avkjølt.

 

Importør: Modern Wines AS