Ukens viner. Pinotage fra: Kanonkop, Wolf & Woman og Fram, Sør-Afrika
Trang fødsel, må man kalle opphavet til denne drue- og vintypen. Teknisk sett var det denne professor Perold som krysset Pinot Noir med Cinsaut (også kalt Hermitage) og oppfant Pinotage. Men 4 stk stiklinger ble berget av noen helt andre, og ikke tatt i bruk som vindrue før i starten av 1960-tallet da Lanzerac i Stellenbosch laget de første seriøse vinene av druen. For øvrig fra vinstokker som vokste på Kanonkop i Stellenbosch som nok lager de beste Pinotage-vinene i Sør-Afrika i dag. Men også ute i Swartland rører det på seg på Pinotage-fronten. Folk som Jolandie Fouché hos Wolf and Woman og
-Ja, det var egentlig her det begynte, sier Heinrich Venter som er eksportsjef og markedssjef på Kanonkop. Jeg er innom der med en liten gruppe nordmenn som ville smake på det beste fra Sør-Afrika. Og da kommer man ikke utenom Kanonkop. Som for øvrig betyr en kolle eller en topp med en kanon på. For å varsle om skip og handelsmuligheter ute i Table Bay utenfor Cape Town noen hundre år tilbake i tid.
Et historisk tilbakehopp, da. Etter at Lanzerac på 1960-tallet begynte å selge flasker til hjemmepublikum, ble det ingen umiddelbar sukess, nei. En gjeng britiske vinjournalister som var i Sør-Afrika på 1970-tallet, ødela det som måtte ha vært bygget opp av godvilje og interesse, og entusiasmen dabbet av til et lavmål.
Etter det var det mye opp- og nedturer, nedturer da det ble kjent at det var mye bladvirus på Pinotage som frembragte gummi- og bananlignende odører i vinene. Oppturer da folk skjønte at dette kunne være skikkelig gode dråper.
Typologisk er dette en litt tykk, plommesmakende vin med god fylde, ganske mørk farge, solbær og bjørnebær på duft og smak. Noe tanniner som gir en god lagringsdyktighet. Hvis den ikke er vellaget, kan den virke sliten etter bare et år eller to.
Kritikken mot den gikk på at de to opprinnelsesdruene var så bra i seg selv at det var tull å mikse dem sammen.
Så kom altså Kanonkop i gang og i løpet av 1990-tallet ble kvaliteten forbedret. Ett av de første reisemålene da jeg kom til Sør-Afrika for første gang i 1996 var nettopp Kanonkop som allerede hadde rukket å etablere seg som kvalitetslokomotivet.
Pinotage kommer i tre hovedstiler. 1. Den tradisjonelle, tunge og mørke som fortsatt regjerer i vinene fra Lanzerac. De er litt for ufriske for meg. 2. De mer faste, konsentrerte dråpene som blant annet Kanonkop er en eksponent for. 3. De enda friskere, mer moderne vinene som blant annet Radford Dale i Elgin og Wolf and Woman i Swartland kan friste med.
Matfølge er litt avhengig av stilen til vinen man har fått tak i. Men generelt vil kjøtt, gryteretter og også vilt være gode matpartnere.
I Kanonkop Kadette finnes både Pinotage, Merlot og Cabernet Sauvignon i ca 1/3 blandingsforhold av hver. Utmerket vin. Dette er budsjettvarianten.
Kanonkop Kadette 2022 (5678801)
Coastal region, Sør-Afrika:
Flott, fyldig, intens og kraftig frukt, med klart mørk bærfrukt, plomme, modne solbær. Ørlite fatpreg fra gamle fat. Virkelig all round-vin. Litt grønne tanniner også fra Cabernet-innslaget. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, sushi / sashimi, lam, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
Excellars AS
Kr. 229.90
86 poeng
Kanonkop Pinotage 2021 (5854801)
Coastal region, Sør-Afrika:
Flott, litt utviklet Pinotage med godt trøkk, edel frukt med innslag av røstet fat, lær og litt animalske toner. Litt tobakk også på duft. Herlig vintervin. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, lam.
Bestillingsutvalget.
Excellars AS
Kr. 469.90
90 poeng
Wolf & Woman Pinotage 2022 (13047601)
Coastal region, Sør-Afrika:
Veldig bra Pinotage med lekker fiolduft, krekling og kjølig bjørnebær i smaksbildet. Umulig å forstå hvordan denne vinen kommer fra varme Swartland. Gamle buskvinstokker. Bare 12,5 volumprosent alkohol. Billig for kvaliteten. 20 prosent av druene er med stilk for å få litt grønntone. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
LaMarc Wines AS
Kr. 319.90
87 poeng
Fram Pinotage 2017 (10626601)
Citrusdal, Sør-Afrika:
Veldig sjelden med Pinotage fra Citrusdal i den nordvestlige delen av Kapp-provinsen. Her har vi en mektig, strukturert og litt tanninkrydret Pinotage i en plommeaktig, ellers litt mørk og læraktig fruktfremtoning med masse smak, litt fruktsødme, men ikke for mye heller. En god del utviklet. Men også med faste elementer. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, lam.
Bestillingsutvalget.
Vinarius AS
Kr. 279.00
87 poeng