Aldo Vajra med en klase blå druer. Kan det være Barbera, mon tro? Foto: Geir Salvesen.

Denne Barbera’en fra Vajra passer godt til skreien

Jeg skjønner egentlig ikke tiltrekningskraften til Barbera-druen. Nordmenn drikker den i bøtter og spann. Men: Av og til gjør jeg det også. I begrensede mengder. For eksempel når gode, gamle Vajra melder seg med sine kjølige, elegante, rene, transparente tiltrekningsdråper.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Vajra Barbera d’Alba 2021, Piemonte, Italia

Det fine med en del vinprodusenter er at det går en slags kjernefilosofi gjennom alle vinene deres. Man kan liksom gjenkjenne stilen på hele utvalget deres. Når det gjelder Vajra fra Piemonte er det ofte en slags klokkeklar renhet som gjør seg gjeldende. De pleier å være relativt lyse på farge, og utmerker seg ved et friskt, rødt aromabilde der røde, syrlige kirsebær og moreller er det mest karakteristiske.

Slik også med denne. Hell den i et burgunderglass, og beundre rødtonene – som av og til går over i fiolblått – og kjenn duftene. Er det en Pinot Noir? Nei. Er det en litt tynn Grenache? Nei. Det er en Barbera, som ellers fås i alle versjoner under solen.

Piemonteområdet har hatt en del ganske så heftig varme somre de siste årene, men dette er knapt merkbart slik Vajra lager sine viner.

Hadde vinverdenen bare bestått av Barbera’er, hadde jeg nok funnet meg en annen interesse. For til sist blir det noe endimensjonalt over dem. Høy syre, lite tanniner. Men i dette tilfellet kan vi bruke karakteristikkene til å matche den til et skreimåltid.

For at det skal fungere, må skreien forhåndssaltes. Gulrøttene må være kokt litt «al dente» slik at ikke all stivelsen i dem er overgått til sukker og sødme. Og så er det kjekt med en saus med litt syresting i, f. eks sitronsmør, fordi det vil øke sødmefølelsen i denne rødvinen som jo er ganske syrlig fordi produsenten er Aldo Vajra vil ha det slik. Når man snakker med ham, vedgår han at det er slik han vil ha det.

Man kan også få Barbera på den andre siden av smaksspekteret. Mange Asti-Barbera’er kommer i det kaliberet. Mørke, læraktige, svære, varme greier. Fulgt av ekstreme alkoholnivået.

Men det vil vel de fleste ikke ha, vel…?

Aldo Vajra med en klase blå druer. Kan det være Barbera, mon tro? Foto: Geir Salvesen.

1373701
Vajra Barbera d’Alba 2021
Piemonte, Italia
228,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Fin, kjølig, energisk frukt med bra syre og en liten, pen fedme i midtpartiet. Syrlig kirsebær gjennom hele smaken. Passer til: Svinekjøtt, pizza / pasta, lam og sau, and.
Moestue Grape Selections AS