Nadia Barnard, som er vinmaker på Waterkloof, må holde på hatten fordi oppe på denne åskanten blåser det mye. Buskvinstokker er best egnet i vindfylte omgivelser, sier Nadia.

Denne dama kan lage toppvin!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Av og til kommer man over viner som rett og slett bergtar en. Her er en av dem. Waterkloof Circle of Life hvitvin fra Somerset West i Kapp-provinsen. Biodynamisk, eklektisk druemiks av svært høy klasse. Restauranten på vingården er Eat Out regnet som den beste i Sør-Afrika.

 Ukens vin: Waterkloof Circle of Life. Sør-Afrika

 

Hvis du snirkler deg opp den smale asfalterte veien opp bakkene fra Somerset West i østenden av False Bay i Kapp-provinsen, blir du snart møtt av et utsyn som du trolig ikke har sett maken til. Hele den fire mil brede False Bay ligger langt der nede og sender kjølig luft oppover skråningen og vinmarkene til Waterkloof.

Der regjerer vinmaker Nadia Barnard og styrer det meste som har med druedyrking og vinmaking å gjøre på Waterkloof. Som betyr: Vannkløften. Og så kan man lure på hvordan den unge generasjonen greier å bli så feiende flinke på liten tid. Nadia ser ut som om hun akkurat er kommet ut av videregående skole. Og er en av stadig flere kvinner rundt i verden som inntar og overtar de tidligere så mannsdominerte rollene som vinmakere.

 

Nadia Barnard, som er vinmaker på Waterkloof, må holde på hatten fordi oppe på denne åskanten blåser det mye. Buskvinstokker er best egnet i vindfylte omgivelser, sier Nadia.

 

Vingården ligger altså helt usannsynlig vakkert til, oppe på en åskam. Med vinmarkene i et slags amfiteater rundt. Waterkloof er en av få i dette området som satser på biodynamisk dyrking av druene. Månefaser, nedgravde kuhorn, homeopatiske tepreparater som sprøytes, i stedet for kunstgjødsel. Osv, osv. Ideen er at lokale mikroorganismer selv skal slåss mot sykdommer og uønskede invasjoner av skadedyr.

-Vi slåss ikke mot naturen. Vi styrer den bare, er slagordet.

Det er Chenin Blanc som har fått fart i omsetningen av sørafrikanske viner, og også i Ukens vin – som er en av ca 8-10 viner som lages her – er det en dose CB. Men det er mest Sauvignon Blanc, faktisk. Over 50 prosent. Med litt Viognier og Chardonnay. En miks som Waterkloof trolig er ganske alene om.

Resultatet er imidlertid forbløffende. En vin som imponerer både på duft og smak, med nesten mostridende smakskarakteristika. Den er både elegant og finslepen, samtidig som det er mye pondus i den. Den er krydret, etter gjæring på eikefatene og lang tid på bermen. Men den er samtidig kalkmineralsk og frisk. Samtidig som den også har tertiæraromaer. Tenk i retning av hud og pelsverk.

 

Nadia Barnard, som er vinmaker på Waterkloof, må holde på hatten fordi oppe på denne åskanten blåser det mye. Buskvinstokker er best egnet i vindfylte omgivelser, sier Nadia.

1281501 Waterkloof Circle of Life 2013/2015
Western Cape, Sør-Afrika
Kr 239,-
Karakter: 6, 88 poeng

I Norge er det fortsatt noen flasker igjen av flotte 2013 som nå begynner å bli pent utviklet. Duften er herlig, med elementer av kalkmineralitet og steinfrukt. I smaken frisk, med krydrede noter som kommer fra fatgjæringen på 600 liters eldre fat. Vinen bruker seks måneder på å gjære seg ferdig og blir så liggende på bermen lenge etter at gjæringen er ferdig. Det er dette som bidrar til den helt spesielle konsistensen og kompleksiteten.

I neste årgang som blir 2015, er det brukt bare Sauvignon Blanc/Chenin Blanc i blandingsforhold 72/28.

Passer til: Fisk, skalldyr, gastronomi.

Importør: Red & White AS