Man pleier alltid å bruke et stort glass for å ta vare på de røde bæraromaene i en Grenache. Foto: Bing AI.

Denne Grenachen er mye vin for pengene

Den er flott. Den er i Basisutvalget. Og den koster bare 150 kroner. Er det ikke noen bakside ved denne rødvinen fra Languedoc? Nei. Måtte være det lange navnet, i så fall.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Domaine Nadal Hainaut Grenache Voyage 2022

Det ligger i Grenache-vinenes natur å være lyse og alkoholrike. Jevnfør de svulmende Grenache-baserte vinene fra Sør-Rhône. Som utgjør kjernen i en Ch.Neuf-du-Pape, f.eks. Som regel i en blanding med mange andre. Det er en drue som liker varme, og som lett kan svulme opp litt for mye i vinform og få alkohol som svir i munnen og som føles litt varm og dorsk hvis det blir for mye. Og det blir det. Stadig oftere med tidvis varmere vær og høyere modning og mer alkohol.

Så er det at det dukker opp kandidater i den riktige enden av friskhetsspekteret, med et fornuftig alkoholnivå. Slik som denne som klokker 13 volumprosent. Dom Nadal Hainaut Grenache Voyage 2022 som var nyhet i basisutvalget på ett av de siste slippene.

Hovedområdet her er Languedoc, som er en svær sekkepost for en rekke forskjellige vinstiler. Helt ned på spanskegrensen. Côtes Catalanes ligger nedover mot Pyrenéene. Og det er her ukens vin kommer fra.

Produsenten kjører med økologisk dyrkede druer, klimasmart flaske og passer inn i Vinmonopolets linje om det lysere og lettere.

Men hvordan smaker den egentlig? Hva passer den til? Og hvem passer den for?

Det mest innsmigrende med denne vinen er at de har tatt Grenache-druens mest attraktive egenskap, en klingende rødbærsfrukt som går mest i bringebærretning, og frontet den som bærende element. Og så er det saftighet. Leskende friskhet. Så skal den serveres litt kjølig for å få frem bringebærsnotene.

Dette gjør den velegnet til svært mye. Stekt hvit fisk, hvitt kjøtt av mange slag slik som kylling og wienerschnitzel.

Dom. Nadal Hainaut Grenache Voyage 2022 (15755601)

Languedoc-Roussillon, Frankrike:

Litt interessant, transparent Grenache med lys farge, innsmigrende bringebærsmak og en fløtete struktur. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, bbq/grillmat, ost, lam og sau. På basisutvalget.

Vin John AS

Kr. 150
84 poeng