Dette søte bildet kommer fra denne søte, lille vinlandsbyen Clisson i hjertet av Muscadet-området i Loire. Foto: Geir Salvesen

Denne har wow-faktoren! Og det er faktisk en Muscadet

Det finnes viner som liksom brøyter seg frem på smaksløkene og skaper små øyeblikk av henrykkelse. Det må jeg si denne Muscadet-vinen gjør. I min munn. Kanskje i din også?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Gadais Perrières Monopole Muscadet 2019

Muscadet er liksom blitt en slags attgløyme i vinverden. En vin som surrer rundt i vinøs bakevje uten å skape den store oppmerksomheten eller entusiasmen. Man blir heller underveldet av stilen. Mange av dem ligger da også smaksmessig i grenselandet mellom nesten noe og absolutt intet. Du får noe syre og noe sitruslignende, alt tynt og skvipete uten at du blir noe rørt i sjelen av den grunn. Det måtte være av medynk. Stakkars vinområde som tok en Bourgogne-drue, Melon de Bourgogne, og gjorde den til sin, mens Bourgogne – smarte Bourgogne-folk – tok Chardonnay og laget Montrachet og lignende.

Så gjør vi et langt sprang frem til i dag og ser på noen av dem som virkelig har greid det. Folk jeg aldri har hørt om selv om jeg har smakt vin siden pre-kambrium. Gadais har, i tillegg til en å lage en sedvanlig Muscadet også klistret et fint navn på den.  Perrières Monopole. Nå er det jo ganske mange andre vinmarker i Frankrike som heter noe med stein. Altså perrières. Monopol på steinvinmarker generelt kan det ikke være snakk om. Men her er det altså en vinmark som den ikke deler med andre, tydeligvis.

Hva er det som gjør denne så spesiell? Det er først og fremst inntrykket i munnen der flere oppbyggende smakskrefter møtes, krefter som vanligvis ikke møtes i en Muscadet. Den gyldne, litt plommete, smaken, f.eks. Som er en slags belønning for fruktfansen. Og så har den en saltaktig smak samtidig. Trolig fra stein-jordsmonnet og det folk vanligvis kaller mineralitet. Akkurat det siste er ikke så u-muscadet’sk. Men kombo’en, altså. Litt av det samme som jeg opplever med endel hvit Nord-Rhône som er laget av druer dyrket på granittgrunn. Steinfrukt og mineralsalt, stein,, i den retningen. Samme med Etna Bianco. Den gule frukten der er litt i samme retning.

Og så har den lengde. Lang ettersmak. Alltid noe å trakte etter.

Matfølge til dette? Her kan man bruke både reker, krabbe og andre skalldyr. Eller gastronomi. Et godt matfølge er lettrømme iblandet et beger med rød kaviar.

Gadais Perrières Monopole Muscadet 2019 (15567801)

Loire, Frankrike:

Oj, dette er heftige greier. Gylden, plommeaktig med steinete, saltaktig smak, Veldig lengde, steinsalt stikker seg frem. Passer til: Skalldyr, sushi / sashimi, fisk. På bestillingsutvalget.

Pur Jus Wine Agency As

Kr. 275.00
88 poeng