Ikke noe fancy over Cape Rock. Bare interessante druer fra et relativt ukjent vinområde i Sør-Afrika. Vredendal, 30 mil nord for Cape Town. Foto: Produsenten.

Denne naturvinen skremmer ikke vannet av deg

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Aldri har det vært så mange gode naturviner å få som nå. Her er en som er akkurat passe ekstrem. (med andre ord: Ikke så veldig) Og som gir en helt spesiell munnfølelse.

Ukens vin: Cape Rock Asylum

 

 

GEIR SALVESEN

Kommer naturvinene noensinne til å bevege seg over Grünerløkka-barrieren der folk slufser latte etter elsykkel-turen, stemmer MDG og briefer med skjegg og tømmerhuggerskjorter? Kanskje. Her er en av vinene som tåler turen inn i vanlige folks stuer.

Vi forbinder ofte naturviner med noe som er veldig oransje på farge, med aromaer mer i retning av eplecider. Og smaker i den retningen også. Ofte har drueskallet  fått være med i gjæringsprosessen, og så er det lite som gjøres med resten inntil vinen tappes på flaske, som regel uten klaring. Og med minimalt av tilsatte sulfitter, noe som gjør at den bør drikkes så snart som mulig.

Men skal den bort fra Grünerløkka, og over på vanlige folks bord, er det viktig at det også er friskhet og gjenkjennelig vinsmak igjen. Det er det i denne varianten fra Sør-Afrika.

Gavin Brand lager økologiske og biodynamisk fremstilte drueviner fra områdene rundt Olifants River som ligger ca 30 mil nord for Cape Town. Vinmarkene ligger ikke så langt fra havet og nyter godt av noe kjølende havvinder fra den kalde Benguela-strømmen. Jeg har smakt på alle årgangene så lenge vinene har vært i Norge, og de er blitt klart mer komplekse og «sikre på seg selv».

Akkurat denne vinen er laget av 93 prosent Chenin Blanc og 7 prosent Marsanne.

Druene blir håndplukket tidlig på morgenen, og presses som hele drueklaser over i ståltank. Juicen gjærer naturlig i gamle 228 -& 300-liters eikefat. Etter 9 mnd overføres vinen til ståltank før vinen tappes med kun 8mg/l fri svovel i flasken. 1540 flasker produsert.

 

1906401 Cape Rock Asylum 2018
Sør-Afrika
 
199,90 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)

Knallbra vin med litt naturvinpreg, litt syltet steinfrukt, litt fruktkjøtt også, veldig lengde, litt ferskenpreget og fet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 
Importør Unico Real Wines AS.