Det er ikke akkurat stygt på Ch. de Berne i Provence. Her er det både vinmark, hotell, restaurant og mye mer. Foto: Produsenten

Denne rosévinen skuffer aldri

I flommen av roséviner på det norske markedet, er det noen som står ut, år etter år. Slik som denne. Ch. Berne Inspiration. En deilig altmulig-rosé.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Ch. Berne Inspiration 2023, Provence.

Det er vel slik med meg som de fleste andre. Vi faller ned i båser. Og i vinens verden – smaksbåser. Noe man liker bedre enn annet. I rosévinene nye og vidunderlige verden, ser jeg at jeg stadig vender tilbake til rosévinenes opphav. Provence i Sør-Frankrike. Jeg må nok legge til Piemonte også, med litt krispere, mer syrlige og fruktdrevne stiler, men dette med Provence har lagt seg som en rettesnor – galt uttrykk, vel – men som en referanse for hvordan rosé bør smake. Det er hverken en hvitvin eller en rødvin. Men en vin på en skale noe midt imellom. Akkurat hvor på denne skalaen roséen befinner seg, er mye opp til produsenten. Det er bare å la drueskallene ligger noe lenger for å avgi mer farge. Men med mer farge, kommer det også tanniner. Og det er det ikke i vanlige hvitviner. Men i rødviner er det jo det. Vil man ha en liten bitterhet i finish?  Ja, en liten, fast oppstrammer er ganske vanlig også i viner fra Provence, men det er ellers det sømløse vi dyrker her. Får vi den blindt i glasset, spør vi om det er en hvitvin? En fyldig hvitvin? Fersken er jo en «hvit» steinfrukt. Men ikke bare. Har den ikke ofte litt rødt på skallet også? Franske viner er jo ofte slik, det forsiktig regisserte. Vinmakere på noen av toppslottene i Bordeaux har da også tittelen regisseur.

Bord med hvit duk utendørs og to glade mennesker som skåler
Hvit duk, to glade mennesker, romantiske omgivelser, god mat. Ch. de Berne har alt dette. Foto: Produsenten.

Ch. de Berne er et fantastisk, fasjonabelt sted, litt i innlandet som jo er opphavet til de fleste rosévinene fra dette området. I Flayosc, for den som måtte være lokalkjent. Man kjører en buktende, liten vei gjennom valmueåkre og kommer til et svært, men ekstremt sjarmerende, eiendomskompleks. Med en restaurant. Med et hotell med en landingsplass for helikoptre bakom, hvis jeg ikke husker aldeles feil. Og en rosehage. Og en vinmark. Etc, etc. Et mål i seg selv er

For de teknisk interesserte, druemiksen er Cinsault og Grenache i en 60/40-miks. 13 volumprosent alkohol.

Fin flaske er det også. Firkantet. Som en parfymeflakong. Prisen? Den er faktisk ok sett i forhold til kvaliteten. Og med prisstigningen som har skjedd med mange andre roséviner i de siste årene.

Nærbilde av en rosevinetikett og sashimi i bakgrunnen
En Provence-rosé passer sammen med mye forskjellig mat. Og det beste med oransje farge. Foto: Geir Salvesen

Ch. Berne Inspiration Côte de Provence Rosé 2023 (1293701)

Provence, Frankrike: Blek kobberfarge, elegant duft av fersken og moreller, i smaken harmoni og fylde, også her fersken og moreller. Bra konsentrasjon. En sømløs smak. Passer til: Ost, grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, bbq/grillmat, sushi / sashimi, spekemat. På basisutvalget.
Stenberg & Blom AS

Kr. 219.90
86 poeng