Taylor’s Fladgate & Yeatman, som selskapet heter, eier en av de meste prestisjetunge vingårdene i Douro, Quinta de Vargellas. Foto: Produsenten.

Dette er en genial portvinskategori

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du vil ha en duft av den store portvinsverdenen, er LBV-kategorien ett av de beste valgene du kan gjøre. Den har litt av alt. Og til en svært overkommelig prislapp.

Ukens vin: Taylor’s Late Bottled Vintage 2017

En av pionerene bak denne spesielle portvinskategorien, LBV – Late Bottled Vintage – var Taylor Fladgate. Det er også den mest populære LBV-varianten internasjonalt, ifølge Wine Searcher, som følger den slags.

Mens Douro-dalen var berømt for de massive, heftige, konsentrerte årgangs-portvinene som trengte flere tiår på å dempe tanninene og integrere alle de konsentrerte smakene i et drikkelig hele, meldte behovet seg for å lage noe mer tilgjengelig i ung alder. Flere produsenter hevder at de var først ute, eller i hvert fall tidlig. Det trenger vi ikke å bry oss om her. Men bare prøve å forklare likheter og forskjeller på Late Bottled Vintage og Vintage.

LIKT: Både LBV og Vintage blir laget av en spesiell årgang og får slik sett et årgangspreg.

ULIKT: LBV lages hvert år, Vintage bare i de erklært beste årene.

LIKT: Både LBV og Vintage lagres på fat.

ULIKT: LBV lagres, forbløffende nok, mye lenger på fat enn Vintage. Kravet er minst tre år. Men mange bruker 5-6 år. Vintage har kortere fatlagring, men trenger mye lenger flaskelagring

Med årene har det også utviklet seg to forskjellige hovedstiler for LBV. Den ene har lenger opphold på fat, utvikler oksidative elementer og er gjerne ufiltrert. Trenger vanligvis å dekanteres før servering. Den andre er filtrert, kald-stabilisert og har en lysere, mer saftig frukt. Trenger ikke å dekanteres før servering. For å forvirre bildet ytterligere, kan det se ut som om noen produsenter blander stilene litt.

Årgangene

Det er klare årgangsforskjeller i Douro-dalen. Noen år er våtere og kaldere enn andre. 2017, som ukens vin stammer fra, kom etter en ganske nedbørsrik 2016. Våren var kald og tørr, men så kom varmen og den var såpass ekstrem på våren og midt på sommeren at innhøstingen skjedde lenge før normalt.

Vanligvis er ikke dette ønskelig, men én ting er hvordan ting ser ut på papiret, en annen hvordan vinen egentlig viser seg frem når den er ferdig og har fått lagret seg noen år. Det gjelder mange varme år, som det ser ut til å bli flere av i mange vinområder i Europa. Vinene kommer ut bedre enn fryktet. Det samme gjelder f. eks i Piemonte i varme 2017 og 18.

Faktisk startet innhøstingen så tidlig som 1. september på Quinta de Vargellas, som er en av prestisjeeiendommene til Taylor’s, mens den sagnomsuste 1945-årgangen som har ledet innhøstingsracet i mange år, startet 3. september det året. For 2017 skriver Taylor’s at nettene rundt innhøstingen var moderat kjølige og det kan godt være at dette er redningen for den aromatiske spensten som er nødvendig for at dette ikke bare skal bli søtsuppe.

Bruken

Disse LBV-stilene er såpass anvendelige at de kan brukes som et glass kosevin foran peisen når vi nå går inn i den mørkeste tiden av året. Men ofte blir de også brukt til blåskimmelost, Stilton, Roquefort. De tåler også litt tørket frukt og noe sødme fra tilbehøret.

Folk som har problemer med blodsukkeret, og det er stadig flere – også folk som ikke er diabetikere, men som er på grensen – bør imidlertid holde seg langt unna portvin og LBV. Det er nesten 100 g sukker pr liter i ukens vin, og det vil jo være problematisk. Dette oppveies riktignok av mengden man pleier å drikke. Det er jo sjelden mer enn et lite glass om gangen, og da blir den såkalte glykemiske belastningen på kroppen ikke så stor som alt sukkeret skulle tilsi.

Taylor’s Fladgate & Yeatman, som selskapet heter, eier en av de meste prestisjetunge vingårdene i Douro, Quinta de Vargellas. Foto: Produsenten.

70470
Taylor’s Late Bottled Vintage 2017
Douro, Portugal
204,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Ukens vin er et slags overflødighetshorn av smaker som har elementer av kirsebær, bringebær og plommer, innslag av vanilje og lakris. Sjokolade? Absolutt. En del friskhet også. Noe tanniner i underkant som holdes i sjakk av stor fruktighet og litt aldringspreg. Fløtete i struktur. I Basisutvalget, til å med. Lett å like. 4 år på fat.  Anbefalt serveringstemperatur: 16-18 grader. Altså ikke romtemperatur.
Bibendum AS