Man kan tydelig se den friske, grønne fargen i La Chablisienne. Foto: Geir Salvesen

Dette er toppen blant pappen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

«Pappvin» fra kooperativer er som regel ikke de smarteste valgene man kan ta ved vinkjøpet. Men det finnes noen klare unntak. La Chablisienne Bag-in-box. Simpelthen en god Chablis med terroirpreget i behold.

 

Det er noe med pappvinene eller boksvinene som vanligvis fremkaller kritikk. De utvisker jordsmonnspreget i vinen, proppet fulle av sulfitt og CO2 som de er, overfiltrerte for å hindre vekst av uønskede mikroorganismer. Som regel brukes de mindre gode vinmarkene til å produsere råmaterialet – druene. Etc, etc.

Så er det jo desto bedre at noen faktisk greier å lage bokseviner som både har områdetypisitet, jordsmonnspreg. La Chablisienne i Chablis greier det. Et kooperativ med 300 druedyrkere som leverandører. De har holdt på siden 1920-tallet, dem og deres familier.

Et annet pussig faktum er at dette kooperativet synes å være bedre i stand til å produsere den typiske sjømineraliteten i vinene som området har vært kjent for de siste tiårene, men som i det aller siste er blitt noe utvisket av fetere, modnere frukt og fatbruk. Chablis er jo klassifisert som område pga utbredelsen av østerstypen exogyra virgula fra juratiden. Dette forsteinede jordsmonnet ble dekket av andre jordlag, men pga forkastninger gjennom tiden, ble deler av det hevet i dagen  igjen. Og der det er bragt til overflaten, ligger Chablis. Kort og grovt fortalt.

 

Man kan tydelig se den friske, grønne fargen i La Chablisienne. Foto: Geir Salvesen

Begrepet sjømineralitet som man har brukt i 20-30 år nå, er utsatt for skarp kritikk fra forskere som mener at det ikke finnes ekte mineralitet. At det er andre ting. Men ingen har egentlig en fullgod teori på hva det så er.

La Chablisienne og deres direktør, Damien Leclerc, beskriver det på kooperativets nettside på litt typisk blomstrende fransk manér som: «Disse aller første, store regndråpene som faller like før det store regnskyllet på en varm sommerdag».

Britiske Iain Munson MW, som også jobber som ønolog hos JeanJean i Languedoc, mener duften av disse regndråpene som faller på varm stein er lukten av organisk materiale som da blir virvlet opp. Og egentlig ikke er stein.

Han jobbet med en hovedoppgave om dette på Master-studiet, men valgte et annet tema til sist, fortalte han på et møte med skandinaviske vinfolk i Sør-Frankrike nylig.

Uansett – det er et preg av det man kan oppfatte som sjømineralitet i mange Chablis’er. Nøkkelordene er «det man kan oppfatte som».

 

Man kan tydelig se den friske, grønne fargen i La Chablisienne. Foto: Geir Salvesen

 

8017506 La Chablisienne Chablis 2016
Burgund
Frankrike
 

Svakt grønngul på farge, på duften er det grønne epler, lime og det man kan oppfatte som sjømineralitet. En uventet fylde er det også, selv om den aldri blir påtrengende for viner som lages så langt mot nord. Noen års lagring har rundet av vinen litt. Utmerket boksevin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitif, hvit geitost. 
599,90 kr (basis)
84 poeng (terningkast 6)

Better Wines AS