En fin, sommerlig liten laksetartar med lakserogn og ingefær. Foto: Geir Salvesen

Dette området har du ikke kjøpt rosévin fra. Men det burde du. Og bli en glad laks.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er blitt større fart på rosévinsalget i Norge. Vi er blitt mer kontinentale. Her er en vin som ikke har noe stort navn, men som gjør jobben. Og passer godt til laks i alle fasonger.

 

Ukens vin: Heaven Scent Bardolino Chiaretto 2017, Veneto, Italia.

En fin, sommerlig liten laksetartar med lakserogn og ingefær. Foto: Geir Salvesen

Hvilket vinområde i det sentrale Europa har en prestisje jevngodt med jordkjelleren – men med fine, forsikte, delikate vinstiler som bare smigrer seg inn over smaksløkene? Hvilket vinområde er det flaueste å nevne i en forsamling som er ute etter maksimal kredd? Eller massivt trøkk?

Jo, f. eks Bardolino. Bardolino rundt Gardasjøen i Nord-Italia i Veneto-området. Det er den fattige fetteren til Soave og Valpolicella i nabolaget. Det er vakkert i Bardolino-området Det er ikke det. Men vinene er så snille og forsiktige – og var tidligere veldig utvannede og blasse, det må vel sies – at de blir glemt av mange.

Men nettopp denne nord-italienske elegansen kan man bruke til noe når man f. eks skal lage en habil rosévin. Man tager to av Valpolicella-druene Corvina og Rondinella, lar fargestoffet i skinnet blø litt ut i mosten, og med friskhet og svak fruktsødme hvor bare ørlite av kjernebitterheten i de to rødvinsdruene blir med over, og vipps så har man Heaven Scent under appellasjonen Bardolino Chiaretto.

Det er jo også litt morsomt å spille med navns dobbelbetydning. Som her betyr at den har en himmelsk duft eller/og at den er sendt fra himmelen.

Det er kanskje å ta vel hardt i, det, men vi har altså å gjøre med en forsiktig vinstil uten de litt mer aggressive syrene som man får f.eks i Piemonte med Nebbiolo-baserte roséviner.

Faktisk ligner Heaven Scent ganske så mye på en Provence-rosé med de samme hovedingrediensene. Roser på duft, så fersken og aprikoser og kanskje litt jordbær/bringebær, hvis vi strekker frukten et stykke. Men den mangler kanskje det oljete midtpartiet som noen kraftige Provence-roséer har. Ikke alle, men noen.

Så hva drikker man Heaven Scent til? Ja, laks – rå og kokt. Altså sashimi og sushi og lette sommerretter, pizzaer med nøytrale toppinger. Eller bare for seg selv, på terrassen.

 

7838181 Heaven Scent Bardolino Chiaretto 2017
Veneto, Italia
Kr 169,90
Karakter: 5-
82 poeng

Lys kobberfarge, på duft roser, fersken og aprikos, i smaken fersken og aprikos, forsiktig og harmonisk. Svak fruktsødme i finish. Og så ukomplisert at du heller vil snakke om andre ting. Bestillingsutvalget.