Domaine Benjamin Leroux

Del på Facebook

Du finner Domaine Benjamin Leroux midt i byen Beaune i Burgund. Benjamin Leroux (42) som laget sin første årgang i 2007 er spådd en lovende fremtid som vinmaker og nevnes blant annet av Jancis Robinson som en av de store i Burgund. Ikke rart, vinene hans står virkelig frem som ekstremt vellaget. Har du smakt vinene hans kjenner du de raskt igjen på smak og stil, viner det er en glede å drikke!

Allerede som 15-åring fikk han jobbe hos Domaine du Comte Armand i Pommard under Pascal Marchand. Noe som inspirerte ham til å ta sin grad i ønologi. Før han i 1999 endte opp hos Comte Armand igjen hadde han jobbet hos Drouhin i Oregon, Cos d’Estournel i Bordeaux og Giesen på New Zealand.

I dag driver Leroux sin negociant-virksomhet fra en ny vinkjeller i hjertet av Beaune, som han deler medDominique Lafon. Dette er småskala negoce-virksomhet som konsentrerer seg hovedsakelig på viner fra Volnay og Puligny. Han har både vinmarker som han eier selv og driver for andre, samtidig som han kjøper druer fra bønder som har et tett samarbeid med. Halvparten av markene hans drives økologisk, og andelen er stadig økende. For de fleste cuveene er ikke produksjonen større enn ett til fem fat per vinmark, total produksjon for den første årgangen i 2007 var på 120 fat.
Sous le Chateau er laget på 100% Chardonnay-druer fra en 0,5 hektar parsell i Saint-Romain, Lieux-dit’en Sous le Château. Vinstokkene på 20-60 år er økologisk dyrket på et steinete og skrin jord, beskyttet fra nordavinden av en stor klippe i bakkant, som også reflekterer solvarme.
smaksnotater

Etter å ha fått luftet seg et par timer løfter smakene seg pent frem som en lett og fin vin med god konsentrasjon, en liten porsjon fedme og sitrus. Det er en vin som ikke utfordrer for mye, men har en fin balanse og eikebruken er nennsom og vinen liker seg best temperert til 15-16° C. Balansert og fin vin med en tørr og lang avslutning. Føler meg litt adelig når jeg drikker den! Vinen er drikkemoden nå men bør konsumeres innen et par år.

Leroux Saint Romain Sous le Château 2013

Domain Benjamin Leroux