Florent Lancon på Domaine de la Solitude kan med rette være stolt av jordsmonnet, eller steingrunnen…. Foto: Geir Salvesen

Domaine de la Solitude. Helt i Pape-toppen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Akkurat da jeg var forberedt på å avskrive Ch.Neuf-du-Pape som en drikkbar fransk toppvintype, dukker denne opp.

Ukens vin: Domaine de la Solitude Ch.Neuf-du-Pape Barberini 2018

Ch.Neuf-du-Pape.

– Det er terroiret det kommer an på, sier Florent Lancon, innehaver og vinmaker på den relativt lille eiendommen litt østover fra den smått pittoreske landsbyen Ch.Neuf-du-Pape som har gitt navnet også til vinene herfra.

Men det har vi hørt før, det med terroiret. Spesielt fra franskmenn som alltid mener at deres terroir er super-spesielt, eller som maskerer terroiret og eventuelt jordsmonnspreg med altfor mye fatsmak. Men så er det det at her er det et stort poeng, noe jeg snart kommer til å oppdage. Denne artikkelen er faktisk skrevet i et lite anfall av begeistring etter å ha blitt positivt overrasket.

Men først – hvordan gikk det til at denne delen av Sør-Frankrike begynte å få et dårlig rykte? Jo, det har med varmen og temperaturene å gjøre. Det har vært varmere her de siste årene, spesielt i 2019. Og et annet område bare noen få mil unna, Gigondas, lager nå mye vin som er nesten udrikkelig på grunn av svært høy alkohol kombinert med manglende friskhet og umodne tanniner. Blekk med piggtrådbiter. Selvsagt gjelder ikke det alle, men retningen er der for mange.

I Ch.Neuf-du-Pape er situasjonen litt av det samme ettersom man her setter den varmekjære og alkohol-drivende Grenachedruen i sentrum. Jeg møter derfor lokale representanter for vinprodusentene i området som forteller en litt annen historie. En ganske så annen historie som korrigerer forståsegpåeres tendens til å sette alt i for enkle båser. Også mine egne fordommer får seg en på trynet.

– Det er riktig at i områder som har mye kalksteingrunn, har det vært utfordringer i spesielt varme år, medgir Hortense Hallereau fra foreningen for vinprodusenter i Châteauneuf-du-Pape. – Men ikke over alt. For du skjønner at vi har fire forskjellige jordsmonn, sier hun og bretter ut et jordkart over hele Ch.Neuf-du-Pape-appellasjonen.

Og der skinner de, i hver sin farge. Kalksteinen helt i sør, nær Sorgues, som ikke bevarer på fuktighet. Men så kommer det altså rullestein med leire, sandgrunn og grus??

Ute på Domaine de la Solitude råder de store rullesteinene, de største jeg har sett i området, 8-10 kilos vekt, og formet da elven Rhône en gang i tidens fylde rant akkurat her.

– Poenget er at med disse rullesteinene som beskytter mot fordampning på de varmeste dagene – og som ligger over vannholdig leire – har ikke vi disse problemene med manglende friskhet. Vinstokkene får nok vann, sier Florent Lancon på Domaine de la Solitude.

Og så sannelig om han ikke ser ut til å ha rett. I den supervarme 2019 er vinen absolutt mye friskere enn hva andre greier å skilte med i samme årgang.

Men det er ikke bare dette. Det har også med selve vinmakingen å gjøre. Her er det helklasefermentering med stilker. Og det gir den etterlengtede friskheten i midten, energien.

Florent Lancon på Domaine de la Solitude kan med rette være stolt av jordsmonnet, eller steingrunnen…. Foto: Geir Salvesen

Senere på dagen smaker jeg en Pape fra en annen produsent som ellers er omtykt og kvalitetsbevisst, og som har nøyaktig samme jordsmonn som Solitude. Den er laget på gamlemåten med avstilking av druene. Og er et udrikkelig monster på 16,5 volumprosent alkohol. Sviende. Tørr. Akkurat det som er vanskelig med området nå.

Men jeg får også smake på 2018 Barberini, og får tungen i noe som faktisk er litt – elegant? Kan det være mulig? Elegant Ch.Neuf-du-Pape?

-Vi fikk hjelp av regn det året, den er tynnere enn vanlig, og kan nok fremstå som elegant.

I tillegg er den laget av gamle vinstokker. Den har det lille ekstra.

Hvis ikke hadde jeg aldri foreslått å investere 600 kroner i en Ch.Neuf-du-Pape. Men denne er mer enn verdt det.

Vær for øvrig obs på de to hovedtypene av Ch.Neuf-du-Pape. En med en klar, rødaktig og oftest leskende bærfrukt. Og en med tydelig mørkere, mer solbær- og plommeaktig bærfrukt.

Avhengig av hvordan man regner kan en Pape-vin inneholde opptil 13 forskjellige druetyper. 5 flere, hvis man regner med undervarianter av f. eks Grenache-druen som kan oppstå i både Blanc- og Gris-skikkelse.

Florent Lancon på Domaine de la Solitude kan med rette være stolt av jordsmonnet, eller steingrunnen…. Foto: Geir Salvesen

10852401 Dom. de la Solitude Chateauneuf-du-Pape Barberini Rouge 2018
Sør-Rhône, Frankrike
629,50 kr (bestilling)
91 poeng (terningkast 6)
Mørk, velduftende med streif av modne solbær, moreller, plommer, urter, edelt treverk og en fin eleganse gjennom et vel utporsjonert smaksbilde. 15 volumprosent, som faktisk ikke merkes så godt. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, storvilt, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau.