Domaine Vacheron

Del på Facebook

Vi tar inn en blindvei, må snu og tar til høyre i stedenfor venstre, det bannes, så er vi der plutselig. Det er hektisk i produksjonslokalene men vi blir godt mottatt av Jean-Laurent som fører oss innover en lang korridor, forbi mange små rom fylt av flasker, helt til vi kommer til smakerommet.

 

I løpet av smakingen blir det klart for meg at Domaine Vacheron uten tvil lager noen av de beste vinene i Sancerre, både på Sauvignon Blanc og på Pinot Noir. Vinene har en sylskarp balanse med en kompleksitet og dybde som overgår det meste av vinene vi allerede har smakt.

 

Gården drives i dag av Jean-Laurent og Jean-Dominique. Jean-Dominique har mye av sin erfaring fra Châteauneuf du Pape, og Jean-Laurent hos Aubert de Villaine (Domaine de la Romanee-Conti), i Burgund. Gården ble sertifisert organisk i 2004 og biodynamisk i 2005, og er på 50 hektar, hvorav 11,5 er Pinot Noir, samt 0,13 Sauvignon Blanc «Franc de Pied » som er plantet midt i Sancerre by. Totalt produserer de mellom 250 000 og 300 000 flasker hvert år.

Jordsmonnet vinrankene står i er i hovedsak kalkstein og flint, og vinstokkene har en gjennomsnittsalder på 35 år. Vinifiseringen for de hvite vinene er veldig enkel. Druene presses forsiktig og fermenteres i franske eikefat. De får ingen maserasjon men lagres i ett år på brukte eikefat, før de får 2 års flaskelagring.

Vacheron har blitt importert til Norge siden 2011, men kun 5% av de 65% som eksporteres havner på hyllene her. Det er ikke de store mengdene, men kvaliteten er av den aller beste. Er vinene produsert så bra som de er her, og du har lagret de riktig, kan de lett ligge i kjelleren i 30-40 år. Jean-Laurent nevner at spesielt Sancerre 1984 og 1992, og Les Romains 2000 er gode år. Merk at hvis du ønsker viner med mer friskhet bør de drikkes innen en 10 års periode.

Les Romains 2012, er spesielt god med flott, dempet, frisk duft og gode aromaer. Den er slank, balansert, saftig, kompleks og med lang ettersmak. Den er ung ennå, men har et langt liv foran seg. Vi får også smake 2013 årgangen (som er i salg i Norge nå). Jeg digger duften av denne, en fyldig duft av valnøtter, mineralitet og salt sjø. Jeg kan lett sitte og lukte på denne i timesvis! Vinen har et slankere uttrykk enn 2012, men med en svært presis frukt og friskhet. 2001 årgangen er ekstremt god! Den dufter av hvit trøffel og er dyp gylden på farge. Den har en superfloral og lett sødmeaktig frukt som stammer fra botrytis. Smaker som silke med en anelse av moden ananas, lett røkaktig, ekstremt god balanse og dybde. En flott vin som passer til Foi gras og rekesalat.

Chambrates 2012, friske og saftige smaker av østers, superelegant frukt. Behagelig, spesielt god balanse, sitrus, ørlite fedme og røyk i smakene. Mer struktur og intensitet, ørlite sødme i finishen. 2013 årgangen er glimrende! En lett duft av honning slår imot fra glasset. Ekstremt god munnfølelse, kremet, lett smak av honning og fin fylde på smak. Spesielt intens fruktighet og god lengde.

Guigne-Chèvres 2012dyp mineralsk og frisk på duft. Vibrerende og frisk på smak med fin mineralitet, fruktig og frisk. 2013 årgangen hadde noe botrytis, men de bestemte seg for å beholde den som den var. Det har resultert i en, etter min smak, særdeles god og lett sødmefull men samtidig veldig frisk og god vin. Balansen i vinen er ekstremt god med en laaaang ettersmak. Digger den!

L`EnClos 2012 Dette er første årgang av denne vinen, laget på Sauvignon Blanc, selv om den på nesen kan minne om en Muscatvin. Elegante tropiske aner, lett eiket og kremet på smak med fin fylde, leskende vin som er vanskelig å ikke like.

De tre siste hvite vinene går veldig godt til Crottin de Chavignolgrillet kveite eller kveitefilet i kremet spinat.

 

Sancerre Pinot Noir 2000, er bare en enestående vin! Burgunsk i stil, men med sin helt egen identitet. Flintaktig på smak, kjøttfull, saftig og moden frukt, jordbær og røde plommer. Vinen er som silke i munnen med en stigende intensitet i smakene og en frisk lett utgang som varer en liten evighet. Vinen får 2 ukers maserasjon og lagres først 1 år på små franske eikefat (barrique) og så 1 år på store eikefat, samt 2 år på flaske (Belle Dame and Les Marnes).

 

Det var en stor glede å bli kjent med vinene til Vacheron, spesielt gode minner fikk jeg fra Les Romains, Chambrates og Pinot Noiren deres.

Domaine Vacheron har ingen hjemmeside.

Vacherons viner på Vinmonopolet

 

For mer mat- og vinstoff, følg MatogVinnett.no