Sol, strender og…. Pinot Noir. På en forunderlig måte får australierne det til å henge sammen. Bildet er fra St. Kilda i Melbourne der ukens vin er oppflasket ikke så veldig langt unna. Foto: Geir Salvesen

Dugelig Pinot Noir langt sørfra. I basisutvalget, til og med.

Må man, så må man. Lete utenfor Bourgogne for en god Pinot Noir.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Må man, så må man. Lete utenfor Bourgogne for en god Pinot Noir. Opp spretter en pol-nyhet i mars, Lethbridge Pinot Noir, fra Geelong. Og hvor i svarte er nå det hen? Godt stykke sørpå, viser det seg.

Ukens vin: Lethbridge Pinot Noir 2021, Victoria, Australia

Australia. Neppe det første landet du tenker på når det er snakk om drikkelig og ikke overkokt Pinot Noir. Landet med hetebølger og ålende slanger og solstikk. Denne heart-break-druen har en skummel tendens til å bli flat og varm i varme klimaer. So what else is new, som det heter på nynorsk. Når det så dukker opp Pinot’er sørfra pleier jeg alltid å lure på hvor den befinner seg på syltetøyskalaen. Så vidt? Ganske mye? Full Lerum jordbær? Eller – om vi er vanvittig heldige – ikke noe syltetøy i det hele tatt. Modne bær bak, joda, men ikke dette litt klissete søte.

Ukens vin forekommer i siste kategori. Jeg har bare smakt den en gang. På Vinmonopolets mars-smakning. Det var en liten minisatsing på utenbys Pinot, for å si det på den måten.

Vi har altså ikke å gjøre med Bourgogne-stilen her. Heller ikke på flasken. Etiketten er en slags håndskrevet hyllest til Pinot-druen som sådan og ligner ikke på noe vi er vant til.

Lethbridge holder til i staten Victoria der Melbourne er største by og der Yarra Valley, King Valley og Mornington Peninsula vel er de mest kjente vinområdene. Geelong er faktisk den neste største byen i det enorme landet – som egentlig er et kontinent for seg selv. En havneby. Og med fine strender. Den ligger 70-80 kilometer sørvest for Melbourne og har altså i nærheten av seg vinprodusenter som Lethbridge. De har 3-4 vinmarker som de har hentet Pinot-druene sine fra.

Dette området regnes blant de kjølige i Australia, og det er helt nødvendig. Derfor er det satsing på Pinot Noir og Chardonnay her. Men mange lager god Chardonnay rundt om på kloden, og skal man først frakte flasker så langt, er Pinot Noir det man bør satse på. Det gjorde da også Vinmonopolet i marsnyhetene. Med tre varianter fra landet.

Så litt teknisk om vinen. 50 prosent er helklasegjæret, og det betyr opulent og energisk trøkk i duften. Heldigvis ikke noe gummi eller banan som av og til dukker opp. 13,5 volumprosent alkohol er også greit. 10 måneder på 35 prosent nye, franske fat, noe som absolutt høres fornuftig ut. Man trenger bare litt struktur i midten.

Den har noe av det alle Pinot-fans leter etter. Noe av det. Det litt silkete, elegante, det raffinerte og allikevel med smak nok. Det som smyger seg inn og ned. Og der man alltid har lyst på en liten sipp til.

Sol, strender og…. Pinot Noir. På en forunderlig måte får australierne det til å henge sammen. Bildet er fra St. Kilda i Melbourne der ukens vin er oppflasket ikke så veldig langt unna. Foto: Geir Salvesen

10570401 Lethbridge Pinot Noir 2021
Victoria, Australia
299,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)

Velduftende, med blomster og bær. Substansrik og konsentrert Pinot Noir med kirsebær- og morelltoner, litt jordlige toner også, forsiktige tanniner, nok friskhet. Dette kan vi ha. Pen utgang med svak fruktsødme. Passer til: Småvilt og fugl, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
Gaia World Collection AS