Craig og guttene hans, Zenith og Sarin, setter sine fotspor i vinmakingen. Craig har selv designet etikettene til vinene sine! foto © Elemental Bob

Elemental Bob Cosmic Flower My Red 2013

Del på Facebook

Bak det kule aliaset, Elemental Bob er det Craig Sheard som er primus motor for etterhvert en rekke kule og velsmakende viner fra Walker Bay i Sør-Afrika. Craig startet å lage vin i 2004 mens han studerte vinmaking på Elsenburg College, og er i dag kanskje en av Sør-Afrikas mest alternative vinmakere, men vinene hans er av gjennomgående høy kvalitet. De er gode, svært gode. Craig er overbevist om at de biodynamiske prinsippene hever kvaliteten i vinene, og han samler også stein og mineraler som plasseres oppå gjæringsfatene for å sentrere mer energi i vinene. Craig har ikke en egen gård men leier kjellerplass og kjøper druer fra produsenter i området og produserer omtrent 10 000-12 000 flasker i året. Tidligere har han alltid eksperimentert mye med vinproduksjon i små volumer og det er ikke uvant at han produserte viner i et opplag av kun 100 flasker. I dag ligger produksjonen på rundt noen tusen flasker av hver vin.

Cosmic Flower er foreløbig kun produsert i 2013 årgangen, og den drikker jæskla godt nå:) «Old world style with new age attitude» summerer det egentlig bra opp. Kulhetsfaktoren er stor, smakene er diggbare! Frukten og tyngden i vinen sammen med elegansen og friskheten bekrefter hva denne vinen står for.

Cosmic Flower kommer fra vinstokker som ble plantet i 2001, men i 2017 fant han noen svært interessante vinstokker fra 90 år gamle Palomino druer, i tillegg til 36 og 51 år gamle Chenin Blanc, 45 år gamle Tinta Barocca og en av de eldste Chardonnay vingårdene i Sør-Afrika som er 32 år gammel! Druene han kjøper inn kommer fra den kjøligere Hermanus-regionen til de varmere innlandsområdene. Han bestemmer selv når druene skal plukkes og han kjøper kun de druen han selv vil i de forskjellige årgangene.

Vinene blir fremstilt med så lite inngripen som mulig, han er veldig forsiktig med bruken av SO2, og justerer nivåene til hver spesiell serie druer (% rot / modenhet etc) og vin i fat. For eksempel, en tannisk rødvin vil få mindre SO2 enn en med mindre tanniner (Grenache).

fakta
– 90% av produksjonen eksporteres til Norge, Tyskland, England Japan og USA
– alle de hvite og røde vinene får ca 10 måneder modning på gamle franske barriques
– tilsetter ikke ekstra gjær, bruker ikke enzymer, fineringsmidler osv.

vinifikasjon
Drueblenden til Cosmic Flower er på 34% Cabernet Franc, 33% Caberlot og 33% Merlot. Druene kommer fra 2 vinmarker i Hemel en Aarde, er håndplukkede, naturlig fermentert med 14 dagers skinnkontakt og modnet i 11 måneder på franske barriques. Kun 954 flasker er laget.

smaksnotater
Duften er sjarmerende sjelfull av marsipan, solbær og vått høstløv. Jeg blir sittende en liten evighet og la duftene pirre sansene, men i det den første munnfullen når ganen min fortsetter gleden. Dette må neste være sommerens mest hyggelige vin å ha i glasset. Den er så leskende god med fine lette smaker av røde bær. Lett, men samtidig fyldige og konsentrerte smaker av solbær, lett eiket, fyldig og frisk vin som anbefales å kose seg med i varme som kalde sommernetter. Vil du ha en av de siste 16 flaskene må du skyndte deg! Bestill den på VP nettside nå! Gi den 2 timers luft og temperer til 15º C, drikkes best mellom 2016-2023.

PS! 
Jeg smakte også My Cosmic Hand White 2015, som også viste seg å åpne opp etter en dags lufting på flasken til en fin liten frisk og pent fyldig vin.

Elemental Bob Cosmic Flower My Red 2013

Elemental Bob sine viner på Vinmonopolet

Elemental Bob