Ellena Guiseppe

Del på Facebook

Det italienske vinhuset Ellena Giuseppe er et godt eksempel på at man kan gjøre en snuoperasjon til det bedre, fra kooperativ til kvalitetsvinhus.

Det er i dag unge Matteo Ellena som driver vinhuset på 5 hektar vinmark i La Morra i Piemonte. Fra 1966 til midten av 2000-tallet solgte de både druer og hasselnøtter fra det 8 hektar store arealet med hasseltrær til lokale kooperativer, men da Matteo tok over i 2009 ble det forandringer.
Selv om han har jobbet med store navn som Elio Altare og Giacomo Bologna og viser klart at han har stort talent så jobber Matteo ikke alene. Faren var med da han tok over, og i dag er de tre generasjoner som jobber sammen på gården.
Det første som ble gjort var å legge om alt til økologisk gårdsproduksjon, det neste var å tynne ned utbyttet på druerankene fra «kooperativstørrelse» til kvalitet. Bygninger og vinkjellere ble rehabilitert og utstyrt med store eiketønner for lagring av Barolo. Matteo sier selv at han vil kombinere de beste elementene fra «tradisjonalistene» med de beste fra «modernistene», og det ser utrolig lovende ut.
I dag produseres det ca. 25.000 flasker vin i året, de er ikke sertifisert økologisk per i dag selv om gårdsproduksjonen drives slik.

Ellena Giuseppe Barbera d’Alba 2016 er en enkeltvinmarksvin ved navn Paradiso ca. 200 meter over havet. Halvparten av vinen har ligget 12 måneder på fat, resten på ståltank. Vinen er ufiltrert og har 14% alkohol.
Vinen har en aromatisk nese med røde og mørke bær, bringebær, jordbær, kirsebær, florale toner, krydder og et hint av jordsmonn. Den er frisk og fruktig, rik frukt, god syre og en strukturert og tørr utgang. En solid Barbera.

Ellena Dolcetto d’Alba 2016 kommer fra samme vinmark som Barberaen, den har ikke vært på fat og har 13.5% alkohol.
Vinen har en frisk og fruktig nese, godt preg av fersk bærfrukt, røde bær, kirsebær, krydder og et lett urtepreg. Den er frisk og livlig, saftig med god syre, god fylde og en lang og lett strukturert utgang. Veldig elegant Dolcetto.

Ellena Giuseppe Langhe Nebbiolo 2016 kommer fra enkeltvinmarken Ascheri, den har ligget 12 måneder på fat og har 14% alkohol.
Vinen har en frisk og fruktig nese, lett parfymert med florale toner, kirsebær, krydder og et hint av fat. Den er fyldig med moden frukt, frisk syre, godt balanserte tanniner i en lang ettersmak. Et godt eksemplar på hvor god den undervurderte Langhe Nebbiolo-vinen kan være.

Ellena Giuseppe Barolo 2014 kommer også fra Ascheri-vinmarken 310 meter over havet, vinplantene er gjennomsnittlig 25 år gamle. Den har ligget ca. 30 måneder på italienske og franske fat. 14.5% alkohol.
Vinen er kompleks på nesen, fine florale toner, røde bær, kirsebær, krydder, litt teblader og urter. Den er konsentrert, fruktig med god syre, viser en god balanse med godt krydder og en lang og tørr utgang. Meget godt kjøp.