Noelia Orts er ung og dynamisk vinmaker hos Emiliana i Chile. Foto: Produsenten.

Emiliana Carmenère: Rimelig smaksbombe fra Sør-Amerika

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Nyhet på Vinmonopolet i dag: En energisk, fruktig, økologisk vinboks fra Chile. Det aller beste med Emiliana Adobe Carmenère er prisen, som er helt i kjelleren. Et flott vinkjøp.

NVKF Ukens vin 6. mars Emiliana Adobe Carmenere

I januar ble den biodynamiske flaskevinen Signos de Origen Carmenère fra Emiliana lansert i Vinmonopolets basisutvalg til rundt 200 kroner. I mars er det tid for Emiliana Adobe Carmenère.

Når man smaker disse typene av vellagde chilenere, blir man slått av frukten og energien i dem. Chile er et land med svært lite plantesykdommer. Og har man vært i chilenske vingårder, henger det klase på klase med helt perfekte druer. Og med perfekte druer, er det enklere å lage god vin.

 

Noelia Orts er ung og dynamisk vinmaker hos Emiliana i Chile. Foto: Produsenten.

 

Emiliana er en vingård med tilholdssted ute i relativt kjølige Casablanca-dalen på vei mellom Santiago og havnebyen Valparaiso. Der lages det mye bra Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Men druene til disse vinene kommer fra Colchagua, lenger sørpå i det lange, tynne landet. Fra leirebunn, som holder godt på fuktigheten.

Emiliana satser på økologisk og biodynamisk druedyrking, og produsenten er stolte av alt fugle- og insektslivet som florerer rundt vinmarkene. Vinmaker er unge Noelia Orts som er et åpenbart talent.

 

Noelia Orts er ung og dynamisk vinmaker hos Emiliana i Chile. Foto: Produsenten.

 

Alle som forsøker seg på å lage Carmenère-viner, må bryne seg på tanninstrukturen i disse druene. Hvis ikke modningen er riktig, og lang nok til at det aromatiske kan bygge seg opp, blir det fort trå og grønne tanniner. Problemene med nettopp tanninstrukturen var nok en av grunnene til at Frankrike aldri tok opp igjen dyrkningen av denne druen da Phylloxera-pesten herjet som verst på 1860-tallet. Den ble gjenoppdaget mye senere i Chile, som har ett av de sunneste vekstområdene for planter i verden og som aldri fikk Phylloxerafluens hersjinger og ødeleggelser.

Chile har også varmere, tørrere og mer stabilt klima og egner seg bra til å dyrke slike «på-kanten-druer». Chile har trykket Carmenère til sitt vinøse bryst, slik nabolandet Argentina har gjort med Malbec.

Ordet Carmenère kommer for øvrig fra fargen på plantebladene om høsten. Den er «karmin-rød». Eller karmosinrød. Farger som ligger i spekteret mellom rødt og blått, med streif av lilla i seg.

Man kjenner selvfølgelig tanninene i denne boksevinen, men de er omgitt av energisk, rød og mørk frukt, mest i mørk retning. Hvis ikke det er noe tanniner, blir det lett bare druesaft uten struktur.

Så var det prisen. 400 kroner for vin tilsvarende fire flasker, er bare 100 kroner pr flaske. Det er jo en pris mot kvalitet som er ekstremt gunstig og som gjør dette til et superkjøp. 

 

11607306
Emiliana Adobe Carmenere 2018 3 ltr Bag-in-Box
Central valley, Chile.

Flott, strukturert boksevin med en fløtete, konsentrert fruktighet, streif av fat etter å ha vært lagret på franske fat, miks av røde og mørke bær, men altså den fløtete stilen som ofte savnes i bokseviner. Tanninene er avdempet, men klart til stede i bakgrunnen. Litt anis i finish. Vilje til retning.
Passer til: Pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
403,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 6)

Importør: VCT Norway AS