Neida, neida. Ikke dette. De dyrere slottene, som Pichon Baron i Pauillac som troner pent i bakgrunnen, selger fortsatt bra. Foto: Geir Salvesen
Ukens vin: Blant annet: Ch. Bertrand Braneyre 2015, Bordeaux, Frankrike
Da jeg begynte å drikke seriøs vin på 1980-tallet var det absolutt utenkelig at vinene fra dette så berømte området noensinne skulle gå av moten.
Bortsett fra Grand Cru-vinene og noen få til, er det krisespøkelset som herjer her i dag. I 2022 gikk til og med det franske konsumet av Bordeaux ned med 10-15 prosent. Salget til det viktige kinesiske markedet falt 25-30 prosent. Forklaringen? Folk spiser lettere mat, mindre kjøtt, de unge drikker nødvendigvis ikke så mye alkohol, og i hvert fall ikke heftige rødviner som koster en formue.
Det er litt av bakgrunnsteppet for salgskrisen der mange vinbønder rett og slett ikke får solgt varene sine, eller til en bærekraftig pris. Staten har måttet gripe inn med subsidier for å finansiere destillering av vin til medisinal eller industriell alkohol. Det snakkes om 2-300 millioner liter! Det er mye mer også av omstendigheter, men det trenger vi ikke gå inn på her. Men bare simpelthen fortelle hvorfor noen av disse vinene er gode kjøp også for moderne mennesker. Forutsetning: Du må like proteiner fra dyr. Lam og kyr. Det er det de går best til.
Ps: Krisen rammer mest de billige vinene. Berømte toppviner selger fortsatt godt.
Hva får man så fra klassiske Bordeaux-viner? Selvsagt et hint av «den gamle verden». Edelt treverk, lær, tobakk, modenhet.
Hvis man aldri ville ha nærmet seg en slik vinstil om våren og sommeren, så er høst og vinter her snart. Og det er lam. Og det er vilt fra naturen. Og da er det disse vinene kommer til sin rett. Her er tre gode varianter, alle på den billige siden. Bertrand Braneyre er for øvrig eid av et norsk «vinkollektiv».
Ch. Bertrand Braneyre 2015 (12373301)
Bordeaux, Frankrike:
Kjempebillig Bordeaux satt ned 100 kroner, litt moden og varm i stilen, krydder, mørke bær, litt gammeldags i stilen. Noe tanniner bak en åpen vin. Passer til: Storfe, lam og sau.
Årgangsendring i basisutvalget.
Brand Wine Estates AS
Kr. 250
86 poeng
Ch. Saint Remy Fronsac 2015 (18287601)
Bordeaux, Frankrike:
13,5 volumprosent, helt moden Bordeaux med litt varme plommer, lakris og bær, og ekstremt billig. Lakris og lær. Passer til: Storfe, storvilt, lam og sau, and.
Bestillingsutvalget.
Silenus AS
Kr. 199.90
85 poeng
Ch. Recougne Bordeaux Supérieur 2020 (14567101)
Bordeaux, Frankrike:
Bløt, morell- og plommeaktig med innslag også av mørke bær. Veldig billig, og i basisutvalget. Tanninene er der i finish, men er ganske finslepne. Passer til: Ost, lam og sau, spekemat.
Basisutvalget.
Silenus AS
Kr. 164.90
84 poeng
Ch. La Tour de By 2019 (15097601)
Bordeaux, Frankrike:
Gått ned med nesten 80 kroner. Fin, fløyelsmyk Bordeaux med endel tanniner, pakket inn i fet, konsentrert frukt. Mørke bær og plommer. Mest Cabernet, 60. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
Red & White AS
Kr. 289.90
87 poeng
Ch. Vieux Maillet Pomerol 2008 (18287901)
Bordeaux, Frankrike:
Oj, en virkelig gammel Pomerol, til under 400 kroner. 90 prosent Merlot. Begynner å tørke litt. Tanninene kommer frem i finish. Men en moden, nesten overmoden, Pomerol får du her. Mørk, plommete frukt.
Bestillingsutvalget.
Silenus AS
Kr. 369.90
85 poeng
Ch. Sénilhac 2017 (16672801)
Bordeaux, Frankrike:
Litt varm og utviklet i stilen med lær og plommer, ekstremt billig, bare 179 kroner og man får en fin Bordeaux-følelse. Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau.
Bestillingsutvalget.
Silenus AS
Kr. 179.40
85 poeng