Bekaa-dalen i Libanon er ett av verdens eldste vinproduserende områder. Foto: Winetourism.

En god og billig Libanon-vin til påskelammet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

De fleste vininteresserte har nok hørt om Ch. Musar fra Libanon, den myteomspunne produsenten i Bekaa-dalen som lager helt spesielle viner. Men Ch. Kefraya bør også prøves. Deres billigversjon Les Breteches er utmerket til lam. Og er i basisutvalget.

Ukens vin: Ch. Kefraya Les Bretèches 2018, Bekaa Valley, Libanon

Det er mulig det er en slags klisjé, dette, at det absolutt må letes etter lammeviner i påsken. Men det er nå det som havner på matbordet, enten det står i byen eller på fjellet eller på en skjærgårdshytte. Mange, mange vinstiler passer da. Alt går til lam, som man sier i Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Rioja, Chianti, Australia. Og Libanon.  Dette stakkars dyret som kanskje er det eneste som alle rundt i verden kan spise uten noen religiøse tabuer. Hva har det gjort, egentlig, for å fortjene dette?

Ok, så var det en ørliten spøk. Men faktum er at stilen til libanesiske viner passer utmerket til lam, gjerne med masse krydder på. De er litt Mellomøsten-eksotiske med nattmørk bløthet, krydder, hint av magedanserinners navler i solnedgangen. Ok, ny blødme der. Som om du gikk i krydderbasaren i Beirut. Var det bedre, da?

Det er altså ikke vinstiler for dem som vil ha det strengt, som vil ha syrer som oppløser jeksler, som vil ha tanniner som attakkerer ganen med små bomber av opphakket piggtråd. Det er heller noe mykt over dem.

Slik som Les Bretèches fra Ch. Kefraya.

Kefraya ble etablert i 1951 av Michel de Bustros og har overlevd borgerkrig og diverse problemer. Sprenging av havnen i fjor. Unge som bare vil emigrere Det er nesten som man kan la hjertet blø litt for dette vanstyrte landet. Og bidra til innenlands sysselsetting og eksportstatistikk ved å teste ukens vin. Les Bretéches.

 

 

Bekaa-dalen i Libanon er ett av verdens eldste vinproduserende områder. Foto: Winetourism.

 

8136501
Ch. Kefraya Les Bretèches 2018
Bekaa valley, Libanon
155,– kr (basis)
84 poeng (terningkast 6)

Mørk på farge, duft og smak av bløt, mørk, varm og svakt krydret fruktighet, Innslag av varme solbær og plommer. Vinen er en miks av typiske druer fra Sør-Rhône pluss Cabernet Sauvignon. Billig og bra. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.
Importør: Winemarket AS