Hans Olav Halvorsen, det andre vinfaglige styremedlemmet i klubben, holder ofte fantastiske smakinger for klubbens medlemmer. Foto: Eszencia/Vidar Såheim

En kjærlighetshistorie

Del på Facebook

Dette er en beretning om både en personlig åpenbaring og om en fantastisk, unik og aparte vinklubb, som Hamsun ville ha skrevet, om det var Isak Sellanraa som kom med dette utsagnet. Dette er ikke Isak, men Vidar – likevel – fullstendig aparte vinklubb!

Etter å ha bodd borte fra Fredrikstad i ca. ti år i forbindelse med studier i Oslo og Bergen, samt noen år med jobbing i Oslo flyttet jeg hjem til Fredrikstad og startet omtrent umiddelbart med å forsøke å finne en interessant vinklubb å kunne delta i. Vininteressen var enkel å pleie i Oslo, og jeg håpet at «overgangen» tilbake til Fredrikstad ikke skulle medføre et bortfall av slike arenaer og miljøer.

Fredrikstad har etter hvert blitt en «storby», men likevel, noen vinklubb var utrolig vanskelig å finne. Og her snakker vi seriøse forsøk. Over en årrekke. Jeg søkte målbevisst på nettet, med ulike søkeord, og i ulike fora, men alt jeg fant var noen enkeltstående poster med en guttegjeng på tre-fire karer som delte noen vinflasker eller var på en tur sammen – ikke noe organisert var mulig å oppdrive.

Så en dag! – via en jeg kom i snakk med, som kunne fortelle at hennes samboer var medlem i en vinklubb som heter Eszencia, som hun oppfattet at var en svært seriøs klubb med et fantastisk miljø. Jeg søkte umiddelbart opp Eszencia på nettet, men alt jeg da fant var en artikkel fra Fredriksstad Blad som omhandlet en vinmesse som Eszencia arrangerte én gang i året. Her kunne jeg lese at det var snakk om en herreklubb, at man måtte bli anbefalt av eksisterende medlemmer for å komme i betraktning, at det var opptak av medlemmer kun én gang årlig, under oktober-smakingen, og at den eneste gangen i løpet av året at andre enn de mannlige medlemmene hadde tillatelse til å delta på et Eszencia-arrangement var på den årlige vinmessen. Her ble ledsagere, venner og naboer invitert.

Hans Olav Halvorsen, det andre vinfaglige styremedlemmet i klubben, holder ofte fantastiske smakinger for klubbens medlemmer. Foto: Eszencia/Vidar Såheim

Jeg oppsøkte straks personen som hadde tipset meg om vinklubben for å undersøke hvordan jeg kunne komme i kontakt med denne klubben. Dette vekket i aller høyeste grad min interesse. Jeg kom i kontakt med et av medlemmene og fikk til min store glede anledning til å delta som gjest på den kommende smakingen, som da var en januar-smaking. Her var det bare å starte nedtelling av dager til arrangementet. Et par dager før smakingen fikk jeg vite at min kontaktperson grunnet reisevirksomhet (pre-Corona) var forhindret i å delta, men at jeg kunne spørre etter Bengt, Presidenten. Jeg spurte hvordan jeg finner han, og fikk til svar; møt opp i porten, vent til noen kommer, og følg etter disse. Her fikk jeg, spesielt holdt sammen med den øvrige informasjonen jeg hadde mottatt om vinklubben, som beskrevet ovenfor, umiddelbart en referanse til filmer inneholdende ulike ritualer som jeg ikke skal gå inn på her – får overlate dette til hver enkelt sin fantasi!

Møtet startet opp og denne kvelden var det Piemonte som var tema. Jeg var sprekkeferdig av stolthet, for her trodde jeg at jeg kunne briljere; jeg hadde vært på kun én vintur i mitt liv, og den gikk nettopp til Piemonte. På spørsmål fra kursholder om hvem som faktisk selv hadde vært i Piemonte skjøt jeg min hånd stramt og taktfast i været, fortsatt kjempestolt. Når jeg tittet rundt viste det seg at 90-95% av de fremmøte hadde sine hender i været samtidig som meg! For en vinklubb! For en åpenbaring å ha funnet denne tenkte jeg!

Hans Olav Halvorsen, det andre vinfaglige styremedlemmet i klubben, holder ofte fantastiske smakinger for klubbens medlemmer. Foto: Eszencia/Vidar Såheim

Det var ca. 40 karer samlet, og jeg skjønte nivået og seriøsiteten når jeg kikket meg rundt. Her satt Klaus Hagerup, som dessverre ikke lenger er blant oss. Her satt Josef Fritz Schreiner, lokal legende i Fredrikstad sitt restaurant-liv, som har levd av og med mat og vin i hele sitt yrkesaktive liv. Og slik kunne jeg fortsatt. Det fine var at til tross for den åpenbart tilstedeværende kompetansen i lokalet, så var det en tydelig kultur på at diskusjonen, spørsmålene, og samtalene i lokalet ikke begrenset andre i å stille spørsmål, også av grunnleggende karakter, det var en upretensiøs og jovial stemning, slik vel Fredrikstad også er kjent for. Her var det en kultur for å spørre og diskutere – det ble oppfordret til det – det var ønskelig med masse spørsmål og diskusjon – og for et engasjement! Og for et nivå og bredde på spørsmålene! Og for en interesse for å lære, blant de tilstedeværende! Det var akkurat et slikt miljø jeg hadde lett etter – i årevis! For en åpenbaring å ha funnet denne vinklubben!

Vinklubben Eszencia ble startet i 2003 av en kameratgjeng på fem personer. Medlemstallet eksploderte etter at Bengt tok over som President i 2012. Første vinfestival var i 2013. Klubben har nå i størrelsesorden 100 medlemmer, men har et tak på maks 40 personer per smaking. Før korona ble begrensningen satt av respekt for foredragsholder da det erfaringsmessig, utover kvelden, kan bli uhensiktsmessig høyt støynivå om flere enn 40 vindrikkende karer samles. Nå under korona er maksantallet opprettholdt, men nå også grunnet smittevernhensyn og -regler. Medlemmene er tydeligvis sulteforet på medlemstreff, for skal man klare å få plass på de smakingene som er arrangert i høst etter mange måneders lockdown så man være på alert’n når arrangementsinformasjonen slippes. Smakingene blir fulltegnet på minutter. Skal helst ha erfaring fra Birken-påmeldinger for noen år tilbake for å mestre denne kunsten her!

Klubben arrangerer ni smakinger årlig i tillegg til årlig vinmesse og årlig vintur.

Vinsmakingene foregår hver måned gjennom året unntatt juni, juli og desember. I løpet av min tid i Eszencia har temaene for våre smakinger vært blant annet:

Hans Olav Halvorsen, det andre vinfaglige styremedlemmet i klubben, holder ofte fantastiske smakinger for klubbens medlemmer. Foto: Eszencia/Vidar Såheim
 • Piemonte
 • Priorat
 • Chablis og Supertoscanere
 • Cote D’Or, Bourgogne Rouge smaking
 • Sauvignon Blanc og Barbera
 • Brunello
 • Sicilia, Tenuta Delle Terre Nere
 • Sør-Afrika, Crystallum
 • Franciacorta, Bellavista
 • Australia, Penfolds (inkl Grange)
 • California, Ridge (inkl Monte Bello)
 • Produttori del Barbaresco
 • Vestside-Bordeaux (med Christer Byklum)
 • Hvite sentralburgundere fra Marc Colin og røde Bolgheriviner fra Poggio al Tesoro
 • Argentina, Malbec
 • Pinot Noir, USA (Anthill) og Burgund (Patrice Rion)
 • Chile og Garage Wine Company
 • New Zealand
 • Chateauneuf du Pape
 • Copain Wines
 • Supertoscanere med alder
 • Champagne og røde viner fra Lopez de Heredia i Rioja
 • Anselma
 • Mallorca
 • Zinfandel
 • Vin til lam (avholdt på kvelden 11. mars 2020 før Norge stengte ned påfølgende formiddag)
 • Dominio del Águila
 • Nye Spania, Galicia

Når det gjelder vinturer har Eszencia gjennomført turer til:

 • Frankrike; Syd-Rhone, Bordeaux og Burgund
 • Portugal; Alentejo og Duero
 • Spania; Catalonia og Rioja
 • Italia; Toscana/Chianti, Toscana/Montalcino, Piemonte og Veneto
 • Østerrike; Mittburgenland og Niederöstereich
 • Ungarn; Tokaji og Egri

Som dere sikkert skjønner – Eszencia er en fantastisk vinklubb. Den innledende teksten ovenfor var opprinnelig tenkt som (takke)tale under opptaksseremonien da jeg ble tatt opp som medlem på oktobermøtet i mitt første år. Jeg hadde da fått lov til å være gjest på hver eneste smaking siden den nevnte Piemonte-smakingen i januar samme år. For første – og eneste gang – kom jeg for sent på oktobersmakingen grunnet et foreldremøte på skolen. Da jeg ankom var allerede introduksjonen av nye medlemmer gjennomført, og da jeg kom trodde alle at jeg allerede var medlem siden jeg hadde vært der hele året. Jeg har for så vidt vært på hver eneste smaking også deretter – ikke en eneste en er hoppet over. Selv om «talen» nå kommer sent kommer den til gjengjeld ut til et enda bredere publikum. For dette er en vinklubb med aktiviteter og engasjement som andre bør få med deg. Klubben har åpenbart gått litt «under radaren», men siden vinklubben i høyeste grad fortjener å komme «på radaren» ønsker jeg å bidra til dette. Jeg vil derfor fremover komme med noen beretninger om vinklubbens aktiviteter, temaer og oppdagelser.

Eszencia har faktisk kommet på radaren hos noen våkne aktører. Eksempelvis var den globale salgs- og markedsdirektøren til Taittinger i Norge og siden han hadde hørt om vinklubben Eszencia i Fredrikstad spurte han om han kunne få lov til å komme og presentere husets produkter – free of charge – vi aksepterte forslaget.

Sjekk denne line-up-en;

Hans Olav Halvorsen, det andre vinfaglige styremedlemmet i klubben, holder ofte fantastiske smakinger for klubbens medlemmer. Foto: Eszencia/Vidar Såheim

Et eksempel til etterfølgelse.

Vinhilsen

Vidar Såheim
Vinklubben Eszencia

Har din vinklubb lyst til å skrive til NVKFs nettside? NVKF publiserer gjerne erfaringer fra forbundets vinklubber! Innhold kan sendes til NVKFs webredaktør.