Hermitage-åsen er målestokken for god Syrah fra Nord-Rhône. Men på baksiden av denne åsen med den utrolige soleksponeringen, ligger Crozes-Hermitage. Som er et utmerket alternativ til Hermitage. Foto: Geir Salvesen.

En knallgod Crozes med solid munnvekt

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Crozes-Hermitage blir av og til kalt fattigmanns Hermitage. Når en god Crozes i tillegg kan stille med fylde og trøkk og munnvekt, nærmer man seg den mest berømte skråningen i Nord-Rhône.

 

Ukens vin: Colombier Crozes Hermitage 2017.

 

Hvis du står ved jernbanestasjonen i Tain l’Hermitage og kikker oppover den ganske så bratte Hermitage-skråningen hvor vinmarkene har en utrolig fin eksponering mot sør og solen, er det klart at solvarmen gir disse vinene det lille ekstra løftet med modne nok druer. Av og til også med høyere alkoholnivåer. På platået bak ligger Crozes-Hermitage. Ikke like varmt og solbefengt, men med mer enn nok sol i god år. Og vi kan vel også si at der Hermitage kan bli så varm at terroiret viskes litt ut og Syrah-vinene blir for store, vil Crozes ofte gi en korrekt Syrahsmak.

En korrekt Crozes-vin har ofte en eim av norsk fjellheim over seg. Krekling i smaken, lyng på duft, rypeblod og metall. Og litt nykvernet pepper på toppen.

De forskjellige Crozes-produsentene har sin egen stil, men hvis vi gjør litt vold på virkeligheten faller i to hovedkategorier: 1. De saftige variantene. 2. De konsentrerte og fyldige variantene.

Ukens vin – som er på Vinmonopolets basisliste – tilhører desidert den siste kategorien. Colombier er en produsent som ikke tilhører de mest berømte i området, men vinstilen deres kan fint kalles for konsentrert. Og de er Crozes-spesialister. Av i alt 17 hektar vinmark totalt, er hele 13 hektar rød Crozes-Hermitage. Det finnes også en utmerket hvit Crozes, laget på Marsanne.

Men hemmeligheten bak smakstrøkket i den røde Crozes, er både alderen på vinstokkene (gamle) og ekstraksjonsmetoden som gir passe med tanniner og uttrekk av smak.

Det er Florent Viale som driver vingården.

 

 

Hermitage-åsen er målestokken for god Syrah fra Nord-Rhône. Men på baksiden av denne åsen med den utrolige soleksponeringen, ligger Crozes-Hermitage. Som er et utmerket alternativ til Hermitage. Foto: Geir Salvesen.

 

5045301
Colombier Crozes Hermitage 2017
Nord-Rhône,  Frankrike
 

Ekstremt terroirtypisk med norsk høyfjell, lyng, tyttebær og viltblod. Ganske kjølig i stilen, men allikevel paret med fyldig smak.  Fin vin til høstens vilt. Nok modenhet. Noe pepper i finish. Mye primærfrukt. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe. Rødt kjøtt, altså.
234,90 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)

Red & White AS