En lekker lammefilét fra Hindsæter i Jotunheimen. Her kan en frisk Amarone være et gunstig vinvalg. Foto: Geir Salvesen

En passelig svær Amarone til høstens mat

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ikke er den så svær. Og relativt u-dyr er den også. Passer til lam? Absolutt. Tre gode grunner til å velge ukens vin.

 

Ukens vin: Lamberti Amarone 2014

 

Hvis det finnes ett vinslag som står høyt på vinskribenters foraktliste, er det nok Ripasso og Amarone fra Veneto. For søtt, for klissete, for svært, for varmt, for alkoholisk, lyder gjerne dommen. Men her er det en frisk, småelegant Amarone som har begrenset kraft. Og som passer til mye høstlig mat.

Joda, det er lett å like Ripasso og Amarone. Amarone blir jo laget på tørkede druer, der mosten mister vann og konsentreres. Alt konsentreres. Krydder, sødme. Ripasso er Vapolicella-viner som blir «repassert» over de pressede skallene etter Amarone-produksjonen. Mange liker sukker og kommersielt har disse vintypene blitt en suksess blant det norske vinpublikum. De er blitt det vinøse svar på maleritypen «Elg i solnedgang». Er så vinskribentene totalt i utakt med folkemeningen? Folk stemmer jo med føttene, og kjøper det de vil. Selvsagt gjør de det, og selvsagt er vinskribentene i utakt med de store kjøpergruppene her.

Noe av utfordringen med den svære Amaronestilen, er jo at vinene – som kan få opptil 16 volumprosent alkohol – ikke passer til vanlig norsk mat. Det må i så fall være kraftige kjøttgryter. Smaken og konsentrasjonen overtar. De kan være spennende i små mengder, et halvt glass, kanskje som en etterdrink til nøtter og kraftig ost, men smakstrøkket og restsukkeret og alt det andre gjør det vanskelig å drikke dem til et helt måltid. Så kommer det innimellom noen Amaroner som ikke nødvendigvis scorer høyt på hverken smakskrutt eller konsentrasjon eller høy alkohol. De er brukelige til mye mer, faktisk.

Lamberti Amarone 2014 er ett eksempel på det. Passe doser av det som er kjennetegnet på vinstilen herfra. Tørket, morell- kirsebærfrukttighet, krydder, svak sødme, bare svak. Dermed passer den til høstens vilt, f.eks, viltgryter, lammegryter, lammekoteletter med svakt søtlig tilbehør som stekte eller varme grønnsaker. Selve vinanlegget ligger nær Gardasjøen og produsenten startet sin virksomhet så sent som på 1960-tallet. Noe som er ganske sent, med sikte på at mange produsenter rundt Verona har hundrevis av år å se tilbake på.

Dette er ingen «stor» vin. Men det er det som er poenget.

 

En lekker lammefilét fra Hindsæter i Jotunheimen. Her kan en frisk Amarone være et gunstig vinvalg. Foto: Geir Salvesen

 

1473201
Lamberti Amarone della Valpolicella 2014
Veneto, Italia
 

Pen, rødbærsfruktig, elegant Amarone med god saftighet. Tørket morellfrukt. Krydder som seg hør og bør. Middels til god fylde. Bare 3 g sukker. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
250,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)

Importør: Haugen-Gruppen AS