Foto: Silje L Meskestad
Livets tre. Et så fint begrep, men hva betyr det egentlig? Når man ser etikettene på vinene til Radici e Filari, som jo betyr røtter og rader på italiensk, settes tankene i spinn. Har du sett filmen Avatar? Det går nesten ikke an for en naturelsker, et naturbarn, å se den filmen uten å grine. For på månen Pandora settes selve Sjelenes Tre i brann. Men treet på etikettene til «Radici e Filari» står støtt. Dette er en gård med øko-filosofiske røtter fra 1970-tallet, som er opptatt av vårt forhold til naturen,- og til hverandre. Sønnen Emanuele har tatt over etter faren, og lagt om til biodynamisk drift. Han er visstnok en racer på å fjerne blader, for å bedre luftsirkulasjonen gjennom plantene. Tradisjonen med Langhe og Roero Arneis fører han videre, og på fabelaktig vis, om jeg får tillegge: Oransjevinen Coclicò på Arneis satt som et skudd.
Også vingården Musella driver øko og biodynamisk, i Veneto-fylket nord i Italia. Det er far og datteren Maddalena, sammen med fetteren Enrico, som steller med plantene og bringer fram vinen. De la om til bio i 2009, og er sertifisert siden 2014. Jeg har hørt at Maddalena er en sterk kvinne med bein i nesa, det er ikke så lett for kvinner å brøyte sin egen vei gjennom sementerte strukturer. Men hun bør bare stå på, for både Drago’en og Valpo’en er knallgode. Særlig siste er noe av det saftigste jeg har smakt på lenge, skikkelig slafs. I april sprayer de en slags krystallstein på vinplantene, som reflekterer solstrålene til steder det ellers vanskelig når frem. De planter grønnsaker og bønner og blomster mellom vinrankene, og har dyr på gården som gir naturlig gjødsel. I tillegg driver man med vekstskifte for å ikke utmatte jorda, og masse håndarbeid mellom vinrankene. Formålet med denne helhetlige tilnærming, som også inkluderer kosmiske krefter og harmoni, er at bl.a plantene skal bli sterke og beskytte seg selv, uten at mennesket må intervenere. God helse blir således et slags overskuddsfenomen. Det tar noen år, det er ikke bare en pille man kan svelge. Tenk at man tar seg tid til slikt nøysomt arbeid i vår travle tidsklemme-epoke!
Foto: Silje L MeskestadKlostre har også lange røtter i europeisk historie. Vinen Ruscum fra nonneklosteret Monastero Suore Cistercensi S.O. Trappiste (Coenobium) like nord for Roma er en oransjevin i lignende stil som de to andre i denne flighten. Klosterets vingård er øko-sertifisert, men nonnene driver etter biodynamiske prinsipper, med håndarbeid i åkeren og spontanfermentering i kjelleren. Vinplantene er hovedsakelig fra 1960-tallet, og det brukes bare organisk materiale som gjødsel.
Ved et pussig sammentreff av kosmiske dimensjoner var jeg på boblende vernissage på Gulden Kunstverk samme helg som jeg smakte disse vinene, hvor kunstneren (og fyrverkeriet!) Unni Askeland hadde et maleri av et tre med et menneske liggende under… i dvale, ventende på fremtiden som et frø. Maleriet het «Kuvøse». Slekt følger slekters gang.
Radici e Filari Coclicò 2019
Italia, Piemonte
Kr 219,90
Skjenker mørk gyllen gul og «tjukk» i glasset, oransjevin med 12 dager på skall. Dufter spirulina, siturs, tørka appelsinskall, mango, etter hvert hint av flint. Smaker masse! Sterk konsentrert, oljeaktig viskos i glasset, så vidt antydning til treverk og snerp i kulissene, avdempet sødmefull og nydelig sursøt utgang, deilig!! Urokråke-drua 100% Arneis, perfekt for oss som liker hint av særhet. Øko+Biodyn+Naturvin-sertifisert (!!)
(importør: AMKA)
Musella Bianco del Drago Garganega 2018
Italia, Veneto
Kr 219,90
Dufter nydelig. Noe fiken, honningsnert, noe intens søt polish-aktig. Fyldig inngang med hint av glatthet som kan minne om gul frukt, nesten pitrer på tunga, pepperaktig midtparti, deilig saliverende og med sterk snert som sitter lenge i ettersmaken. Nam! Luft! Knallvin.
100% Garganega. Med voksa kork. Prøv gjerne med sauemelksbaserte oster, inkludert brun geitost, pasta med tomatsaus, linsegryte med karve, eller gjerne eple-hummus, se oppskrift nederst. Fårikål? Øko-og Biodyn-sert, hurra.
COENOBIUM Ruscum 2019
Monastero Trappiste Coenobium Ruscum
Italia, Lazio
Kr 275,00
Dufter rosèpepper og svart pepper, svakt av gul blomst, grønt, og betong. Fyldig og bittersøt inngang, smått tørr, med sterk og deilig smak med hint av knekk i etterkant. Skjenker mørk gul i glasset, som sherry, etter 8 dager på skall. 45% Trebbiano, 35% Malvasia og litt Verdicchio. En fyldig og tørr vin som nok er morsom til roquefort, prøv gjerne til både Haukeli-chevre og norsk brun (!) geitost. Prøv gjerne til reinsdyrgryte, eller mer italienske retter 😉 Uklaret, ufiltrert. Oransjevin-sert.
(importør: NonDos)
Musella Drago Valpolicella Superiore 2018
Italia, Veneto
Kr 189,90
Dufter mørke bær og røyk og noe metall, og hint av karamell Wow!-helt nydelig munnfølelse, kjenner fort at dette må bli bra- Fint fyldig, fersk juice med fin syre, levende, smått syrlig-søt, på kanten til brusende.. Tindrende syrligsøt utgang, med mørkt bærpreg som sitter lenge. Knallvin! Slafs, altså. Skjenker klart rød i glasset, 85% Corvina-typer. Øko+Biodyn+Naturvin-sert. (!)
(importør: AMKA)
Radici e Filari Sanussi Vino Rosso 2019
Italia, Piemonte
Kr 229,90
Litt lukket på duft, noe betong, mørke bær, hint av kirsebærlikør. Mørk og lett tørr men samtidig saftig og sterk inngang, tørr og lett pirrende varme på tungespissen, behagelig peprig, fin mørksyrlig stil. Klassisk, men hint av levende. Ypperlig til fårikål! Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Ikke tilsatt sulfitt. Øko-sert.
Radici e Filari «Risa» Langhe Nebbiolo 2018
Italia, Piemonte
Kr 244,90
Rød med noe oransje kant. Dufter mørke bær og fersk aprikos, noe søte kirsebær og hint av kirsebærlikør, noe maripan eller kanel. Duften åpner seg etter hvert, fortreffelig. Deilig paprikaaktig sødme, lett og tørr på samme tid, mørk sødmefull stramhet, og fin tørrhet i utgang. Ypperlig til fårikål. Ikke-sert.
Foto: Silje L Meskestad
Silje’s Eple-hummus:
- 1-2 små gulgrønne epler etter slang i nabolaget, revet
- 1 pk kokte øko kikerter
- 1 fedd hvtiløk i biter, kokt i 1 minutt
- 1 ts Vitabiosa eller saft fra surkål (evnt halv mengde sitronsaft)
- ½ ts salt
Kjør alt med stavmixer, pynt med eller rør inn 1 ss kapers tilslutt. Nam!
(+ øko flattbrød fra Røros)