Her er den, universalvinen. Twiga Hill Pouch. Med giraffer i to farger, til og med. Foto: Geir Salvesen

En virkelig killer-pouch!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Finnes det virkelig en slags rød universalvin som går til nesten alt tenkelig spise? Som gir deg god miljøsamvittighet – hvis du er slik inklinert – og som nesten ikke koster noe penger? Ja. Det er en såkalt sørrhône-blend fra Sør-Afrika. I tillegg er den Fairtrade-listet.

Ukens vin: Twiga Hill 2020, Western Cape, Sør-Afrika.

Livet er pussig. Jeg fikk plutselig øye på en sånn pouch som var blitt stående i en kjellerhylle fra før sommeren, med rødvin. En pouch, som det heter. En vinpose. Med giraffer og greier på utsiden. Ikke noen fisefine slott der, nei. Jeg stappet den i kjøleskapet noen timer. Og så ville det seg slik at jeg stekte meg noe hvit fisk, isgalt, sammen med fjellmandelpoteter og soyasmør og da jeg kikket inn i kjøleskapet sto nå den pouch’en der. Foran hvitvinene som jeg opprinnelig hadde tenkt å drikke til middagen. Så tar jeg den ut, og heller oppi et glass. Det er jo veldig enkelt. Bare å skru på kranen under. Ingen fomling med å rive opp kartongfliker og grave etter kraner, eller spisse flaskeopptrekkere som av og til bommer og trenger inn i tommel og fingre.

Lukten: Fioler, lakris, Sharps drops med solbærsmak og bjørnebær.

Smaken: Bjørnebær, sødme, ingen varme fordi jeg jo hadde den i kjøleskapet og tok den ut. Bra friskhet. Ikke noe tanniner å snakke om. Men en silkete, myk, fruktig velbehagelig smaksopplevelse. For en 1,5 liters pouch til 220 kroner, og som tilsvarer 110 kroner flasken. Litt høy på alkoholen, 14,5 volumprosent, men ikke noe alkostikk i ettersmaken.

Opphavet til denne vinen er uklart. Den kommer fra Western Cape i Sør-Afrika, er en miks av druetypene Syrah, Mourvedre og Cinsault. Men er så livlig og dønn sjarmerende at da jeg ble sittende med den til middagen, og ikke ville gå i kjøleskapet og hente noe annet presumptivt bedre drikke, fikk jeg den store aha-opplevelsen i hodet. At: Dersom du kjøper denne pouchen og setter den i kjøleskapet er det trolig ingen grenser for bruksområder. Jeg begynte å tenke: Hvit fisk, flott. Sikkert god til bacalao, lutefisk? Det tror jeg også. Ribbe? Jepp. Pinnekjøtt? Absolutt. Smørende sødme i finish. Biff? Ikke noe problem. Viltgryte, vilt, pasta, pizza, spekemat, kylling, kalkun, and, gås. Jeg kommer ikke på noe mer i farten. Jo, får-i-kål. Det også. Jeg er helt sikker. Hva har vi da igjen? Mye.

Den er til og med i basisutvalget.

Er pouch noe du setter frem til den fine festen?

Nei.

Er det noe du tar og heller i en karaffel og later som om det er dyrere saker?

Tja!

12801206
Twiga Hill 2020, 1,5 ltr, Western Cape, Sør-Afrika
219,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 6)
Vellaget, pepperaktig rødvin med typisk shiraz-dominans, 50 prosent, saftig fruktighet, litt dropsaktig men ikke så mye at det skjemmer, Bjørnebær og fioler, nok friskhet, men bra syre også bare 3 g restsukker. Universalvin til alt dagligdags. Passer til: Storfe, spekemat, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, ost, bbq/grillmat, lam og sau. Og mye annet.
LaMarc Wines AS