Ett skritt frem, to tilbake

Del på Facebook

Faustino I, den ikoniske Riojavinen, er for tiden til salgs i årgangene 2008 og 2009, litt etter hvor du finner den. Men plutselig dukker 2006 opp på Systembolaget.

 

Ikoniske Faustino I er en av Spanias mest kjente viner. Ja, kanskje en av verdens. Den gule etiketten, den frostede flasken med tynn netting utenpå er ulik det meste annet på vinfronten. Enkelte tror det bare er en kommersiell billigvin, men bak det berømte utseendet skjuler det seg en ganske så seriøs vin. Faustino lager enorme mengder med vin og Faustino VII og Faustino V er ikke det mest spennende som finnes. Faustino I er et reelt løft fra den øvrige porteføljen både kvalitativt og lagringsmessig. Det er imponerende med tanke på at Bodegas Faustino lager opp mot 900.000 flasker i årgangene som slippes av Faustino I. Men de lager millioner av flasker årlig og har dermed ekstremt mye druemateriale å velge fra.

Og den som var så heldig å kjøpe noen kasser med 2001 vil kunne følge vinen de neste førti årene om man klarer å la være å åpne dem. Samme gjelder de som kjøpte en god beholdning av 1994, en vin som først de siste årene virkelig har begynt å vise hva som bor i den. Tredve år til vil antagelig gå strålende. Hvordan vet man det? Vel, en tilsvarende god årgang var 1964 som fortsatt drikker fantastisk godt om flasken er god. For flaskevariasjon blir det etter femtifem år på langs. 2008 som for tiden finnes på Vinmonopolet er ikke den beste årgangen, jeg har smakt noen flasker og de mangler litt løft og dybde, men så er ikke årgangen den aller beste i Rioja heller.

2009 som inntil nylig var å finne på Systembolaget og fortsatt er på det meste av taxfree er fremragende, en årgang hvor Faustino har laget en svært flott vin. Kanskje ikke helt der oppe med 2001, men det var en av de beste årgangene noen sinne i Rioja. 2009 er rik, sødmefull og kraftig, elegant og detaljert og tåler antagelig tredve år på langs. Men sist jeg var innom Systembolaget var det plutselig 2006 Faustino I. Jeg kan ikke huske å ha smakt denne, så jeg dro med meg en flaske. Ikke så ofte en stor Riojaaktør slipper en årgang som er to-tre år eldre enn foregående. Vinen er nå smakt og den var til å begynne med overraskende moden, fiken og dadler og mørke bær, med vaniljetoner og krydder. Elegant i munn, fruktig og relativt intens, men med dekantering forsvant de mer utviklede elementene av dadler og tørket frukt og vinen fremstod som yngre.

2006 følger dermed opp 2005 godt stilmessig, kanskje en tone kjøligere i utrykket men det kan ha vært min flaske som var en touch mer utviklet. 2005 var lenge tilgjengelig i kyllene og det har derfor blitt en hel del notater på den. 2006 er vel verd pengene, så gjenstår det å se om den erstatter 2008 på polet og 2009 i taxfree når den tid kommer. Egentlig litt merkelig at den norske importøren har 2008, når ingen andre synes å ha den. Den desidert svakeste årgangen av 2006, 2008 og 2009 som nå er i markedet, alt etter hvor man leter.