Slik ser den ut, super-chenin fra Loire i lyngen. Foto: Geir Salvesen

Fantastisk kvalitet på denne Loire-vinen

Selv om det er sør-afrikanerne som har modernisert Chenin Blanc-druen og dens smaksmessige uttrykk, stammer den jo fra Loire-dalen i Frankrike. Og ukens vin er en helt utrolig god og terroir-drevet versjon fra gamlelandet til en pris som lar seg forsvare.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Baumard Clos de Saint Yves 2018/19, Loire, Frankrike

Det må jo være litt ergerlig å få sin hoveddrue «stjålet» og paradert opp og ned vinenes hovedgate, slik Loire-dalen i Frankrike nå kan se hen på de siste års utvikling i Sør-Afrika hvor altså den opprinnelige Chenin Blanc-druen har slått seg opp og frem til verdenstoppen. Med folk som Eben Sadie, Chris Alheit, Adi Badenhorst, Andrea og Chris Mullineux, Bruwer Raats og andre som har tatt denne doldis-druen opp til eliteserien. Mens de opprinnelige vinstilene fra Loire og spesielt området Savennières er blitt liggende som en slags attgløyme. Nesten.

For de gamle og de gode originalene sparker godt i fra seg når man bare kommer på at de finnes. Og får smakt på dem. Man kan vel si at noe av problemet med endel Chenin fra Frankrike er at druen også elsker å få overmodning, og produserer edelsøte varianter. Coteaux du Layon er jo en berømt dessertvin, laget av Chenin Blanc. Av og til er det streif av sødme i de vanlige fra Anjou og omegn som moderne vindrikkere som skal ha en tørr vin ikke ønsker.

De beste sør-afrikanske vinene er stort seg terroir-drevne, mange av dem laget av druer som har vokst på gammel oppmalt granittgrunn. Det gir en særegen og presis karakter. Saltaktig mineralsk, nesten. Røyk.

Så er det noen varianter, spesielt fra Stellenbosch og omegn, som har noe mer fruktsødme, men ikke noe restsukker teknisk sett.

En typisk Chenin har ikke så mye egensmak. Det gjør den velegnet til mat der den forblir en støttespiller og en oppbygger rundt måltidet og de enkelte rettene. Noen vil si at det går litt i retning av fenikkel. Men det gjelder absolutt ikke alle.

Baumard fra Savennières i Loire er en av vinverdenens mange hemmeligheter. Deres Clos de Saint Yves oser av kritt og flint på duft, kritt i smaken, nesten. Nesten. Hvite blomster. Helt totalt knastørr, men med et elegant, kniplingsaktig smaksforløp. Konsentrert, men altså uten sødme og sukkersmak.

Kan brukes i stedet for Chablis 1.er Cru eller Grand Cru. Nei, havsmak er det ikke, men noe salt og krittaktig er det. En stilig vin.

En vin under radaren, ja. Noen av de beste er det, fordi denne har også en god pris. Dette er en vin som finnes på endel polutsalg, men som ellers ikke kan bestilles fra importør i siste årgang. Sjekk ut ditt nærmeste utsalg. Kolsås i Bærum har f.eks. 20 stk. i skrivende stund!

Baumard Savennières Clos de Saint Yves 2018 (4738701)

Loire, Frankrike: Duft av kritt, flint, røyk. Hvite blomster. Svært konsentrert i smaken med beintørr, nøytral smak. God lengde, nok friskhet. Litt salt. Og ekstremt terroir-drevet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. På bestillinsutvalget.
Terroir AS

Kr. 278
90 poeng