På besøk i en av de høystliggende vinmarkene i Rueda fikk vi smake på lagringspotensialet for hvitvin laget på druen Verdejo.
Vingården Finca Montepedroso er en familieeid vingård drevet av fjerde generasjon. Den er Familia Martinez Bujandas siste tilskudd; fra før av eier de Finca Valpiedra og Viña Bujanda i Rioja, Finca Antigua i La Mancha og Cosecheros y Criadores. Eiendommen Finca Montepedroso ble kjøpt i 2008, og umiddelbart etter ble byggingen av et moderne anlegg satt i gang, et bygg som rent arkitektonisk glir perfekt inn i området. April 2012 ble anlegget åpnet.
På 25 hektar vinmark dyrker de Verdejo, og de lager kun vin basert på 100% Verdejo. I Rueda er det tillatt med 10.500 kg pr. hektar, men Finca Montepedroso har valgt å redusere utbyttet til ca. 7-8.000 kg pr. hektar. Vinmarkene ligger på 750 moh, og vinstokkene er mellom 10 og 35 år gamle. Vi ble vist rundt blant vinmarkene av Elena Ramirez, som kunne fortelle at selv om de ikke har formell status som økologisk, dyrker de etter økologiske prinsipper. Nyplanting skjer i stor stil, og produksjonen ventes å øke utover dagens 120.000 flasker i året. Mye av vinen eksporteres, med England, Tyskland, USA, Sveits og Sverige som de største eksportmarkedene.
I det spanske markedet er det vanlig at kundene bestiller vin tidlig. Dette skaper noen problemer for Finca Monteperdroso, og også for noen av de andre produsentene som vi møtte, da noen produsenter ønsker å la vinen få noe lenger tid før tapping. Finca Montepedroso tapper sin vin først i februar, godt og vel en måned etter mange av konkurrentene.
Finca Montepedroso er opptatt av å vise at Verdejo kan ha et langt liv. Vi ble derfor presentert for tre forskjellige årganger av samme vin, slik at vi selv kunne bedømme lagringspotensialet. I tillegg smakte vi den andre av deres to viner som de produserer i Rueda.
- Finca Montepedroso Verdejo 2021
Lys gylden farge. Pære, grønne epler, stikkelsbær og gress på duft. Samme elementer finner man igjen i vinen. Avstemt syre og akseptabel lengde. En frisk, tiltalende og lettdrikkelig vin. Produsenten anbefaler den til fersk sjømat. - Finca Montepedroso Verdejo 2017
2017 var et ekstra varmt år, noe som kan ha satt sitt preg på vinen. Gylden farge, med duft av sitrus og melon. Lett syrlig smak, med hint av ananas og urter. Fyldig og litt kort lengde, men utrolig god. - Finca Montepedroso Verdejo 2012: Moden duft, smør. Fortsatt noe syre, men vinen begynner å bli «slapp». Smak av banan, tropisk frukt. Fortsatt meget god vin. Akseptabel lengde.
- Finca Montepedroso Enoteca 2019: Lagret et år på bunnfallet i sementegg og deretter et år på flaske. Lys gylden. Gule epler, nøtter og anis på lukt. Fyldig med tropiske frukter på smak og litt røyktoner. Fin, balansert syre som gir vinen struktur. En god vin.
Vi er enige med produsenten at denne vinen fint kan ligge noen år og modnes. Fargene ble mørkere med alder, vinen ble mindre grønn, og den utviklet mer moden frukt, hint av karamell og krydder. Den karakteristiske syren ble mer dempet, men fortsatt var det en pen syre i vinen. Noen vil nok foretrekke den ferske, syrefriske stilen, mens andre vil like en mer moden stil.
Besøket ble avsluttet med en «enkel» lunsj ute på terrassen til Montepedroso. En stor piknik-kurv fylt med lokale spesialiteter som serranoskinke, spekepølser, ost, patéer, syltetøy, nybakt brød og mer, ble ledsaget av Finca Montepedroso Verdejo 2021, et perfekt følge til den overdådige tapas-lunsjen.
Les mer fra vårt besøk i Rueda:
Finca Montepedrosos hjemmeside
DO Rueda – en lite kjent perle på det spanske vinkartet
Grupo Yllera – produsent med øye for produktitvikling