Et statement i seg selv er navnet. Godlyd i ørene på den erfarne Provence-fareren. Foto: Ott.

Finere Frogner-fruers foretrukne rosé-farsott

Hvis du skal gjøre et statement innen rosévinenes verden, er det vanskelig å komme unna Domaine Ott i Provence. Hva det er som skiller dem fra de andre?, spør du. Jo, nå skal du høre…

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2023, Provence, Frankrike 

By Ott 2013, Côtes de Provence, Frankrike

Du ser dem på flyet til Nice. Propre, elegant kledte, av en viss alder, en bestemt mine i ansiktet. Ikke bare et resultat av et lite løft. Ikke på forsorgen. Kanskje heller en lekker leilighet på Frogner. Eller Holmenkollen. Eller Ullern. De skal ned til leiligheten, huset, landstedet, slottet, eller hva de nå eier i det sydlige Frankrike. Og hvis de der skal vise hva de kan og hvilken bil de kjører og hvilken vin de drikker så er vinen Domaine Ott. I tillegg til en occasional Champagne.

Domaine Ott er et statement i seg selv. Det er det samme som klassisisme. Det er vinen for dem som vet. Domaine Ott er den første store rosévinen. Med 130 års erfaring. Nå har andre produsenter som f. eks Ch. d’Esclans mer enn matchet prisene til Ott som lenge lå øverst på roséprisstigen. Men Ott er nå faktisk blitt relativt sett mye billigere. Og mer tilgjengelig for folk flest. Det er nå roséviner som koster opp mot to tusenlapper, som jo er hinsides av hva en rosévin er verdt, spør du meg. Men det sier i hvert fall at nå er tiden for Ott og det klassiske inne.

Også fasaden på Domaine Ott har en forgangen storhet bak seg. Foto: Produsenten.

Domaine Ott, Château de Selle, er erketypisk fransk. Ikke noe vulgaritet her av noe slag. Bare finstemt eleganse, et blush av farge, bare. Ikke noe dyp rosa farge, nesten ikke noe farge i det hele tatt, ikke noe tutti-frutti tyggegummi-dufter herfra, nei. Det forsiktig antydede. Med et skikkelig skyv bak. En struktur, også. Er det noe salt mineralitet også? En hint, kanskje.

Det som skilte hovedvinen til Ott, Coeur de Grain fra Château de Selle – en av tre eiendommer som hører under Ott-navnet, fra alle de andre, var at dette var en vin ment for lagring. Ikke veldig lenge, men et år eller to. Mens alle de andre stort sett var for nå-konsum. Dette har endret seg noe ettersom også andre prestisjemerker lager topp-cuveer ment for kortere lagring. Men hovedbildet er fortsatt riktig. Du kan spare litt på den, mens de andre må stort sett drikkes så ferske som mulig.

Matfølge til Provencerosé trenger ikke være noe mer forseggjort enn en salat med grillet aubergine og litt skinke. Foto: Geir Salvesen

Vår hovedvin i dag er laget av de velkjente rødvinsdruene fra sør. Grenache, Cinsault,Mourvedre, Syrah. Vi må også innom terroiret og jordsmonnet der. Mye kalkstein, stein og fjell og lite fruktbar jord. Slik gode viner må ha det.

Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2023 (5143401)

Provence, Frankrike:

Praktfull rosé hvor alt er i balanse, svært blekrosa på farge, nøytral frukt med streif av fersken, ørliten krydret stramming i finish, lang og edel. Hint av mineralitet. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Strøm AS

Kr. 399.90
89 poeng

By Ott 2013 (5381601)

Côte de Provence, Frankrike:

Bra trøkk i den. Fyldig, litt rogn og moreller, fersken. Struktur. Nesten litt ufruktig. Vinøs. Kan brukes som en hvitvin med litt fedme. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, sushi / sashimi, spekemat, spicy.

Bestillingsutvalget.

Strøm AS

Kr. 259.90
86 poeng