Familien Steininger. Foto: Produsenten
Familien Steininger
Weingut Steininger er en familieeid vingård og produsent som holder til i byen Langenlois, i Kamptal. Vinregionen Kamptal ligger nordvest for Wien og er en av Østerrikes mindre vinregioner med rundt 3,5 tusen hektar. Til sammenlingning er naboregionen Weinviertel nær 4-gangeren hva gjelder størrelse. Kamptal har et unikt klima, med kjølige netter og varme dager, som er med på å gi druene og god modning samtidig som det bevarer friskhet og syrlighet i druene.
Steininger er anerkjent for lage vin av god kvalitet, med et fokus på bærekraft og godt håndverk. Karl og Birgitta Steininger tok over driften av gården i 1980. De bestemte seg tidlig for å bruke all tid og ressurser på gården til vinmaking, og den mer diversifiserte driften på gården ble dermed historie. Deres eldste datter, Eva Steininger, tok over driften i 2021 og er ansvarlig for det administrative, salg og kunder. Hennes mann, Peter, er ansvarlig for vinmakingen og kjellerarbeidet.
Steininger Riesling Kamptal 2021
Steininger Riesling DAC Kamptal er en blend av druer fra 3 til 4 vinmarker i området rundt Langenlois, hvor jordsmonnet består hovedsakelig av stein, løss og leire. Vinstokkene er 25 år gamle og innhøstingen skjer manuelt i begynnelsen av oktober. Stilkene blir fjernet før pressing og vinen gjøres så i ståltank. Tapping av vinen skjer i mars i året etter innhøsting.
Vinskandalen i 1985 og senere regulering av østerriksk vin
Opphavsbeskyttelse for vin i Østerrike er forholdsvis nytt. En mer eller mindre direkte årsak til etableringen av applelasjonssystemet DAC (Districtus Austriae Controllatus) i 2002, var vinskandelen i 1985. Frem til skandalen hadde østerriksk vin for rykte om å være et rimeligere alternativ til vin fra Tyskland og Italia, og ble ofte solgt i bulk via supermarkeder. Konkurransen om å eksportere vin med restsødme til lavest mulig priser drev noen vinmakere til å ta i bruk litt for kreative (og farlige) metoder.
Skandalen fikk sitt utbrudd etter en kvalitetskontroll av importert vin utført ved et tysk vinlabratorium. De oppdaget at flere østerrikske produsenter tilsatte dietylenglykol (DEG), et giftstoff brukt i produksjonen av frostvæske, i vinene sine. Tilsetningen av DEG gjorde det ikke bare mulig for produsentene å utvide produksjonen sin, men det ga også vinene en søtere smak, noe som økte deres markedsverdi. Nyheten sendte sjokkbølger gjennom det globale vinmiljøet, og flere land innførte forbud mot import av østerriksk vin i frykt for at flaskene kunne inneholde DEG.
I et forsøk på å gjenskape tillit tok østerrikske myndigheter tak i problemet med en omfattende etterforskning, innførte strengere reguleringer, økte omfanget og hyppigheten av inspeksjoner og strengere krav til merking. Samtidig tok flere private vinmakere initiativ til bransjeorganisasjoner, sertifiseringsprogrammer og kvalitetssikring av vinene.
I 2002 ble den første opphavsbeskyttede vinregionen i Østerrike, Weinviertel DAC, etablert. Kamptal DAC fikk med årgangen 2008 sin egen appellasjon for viner basert på druene riesling og grüner veltliner. Kvalitetshierarkiet i DAC er løst basert på det franske AOC, hvor opphavsstedet til vinen skal fremheves, og gi et uttrykk av områdets jordsmonn.
Etter alt å dømme har Østerrike gjort en god jobb med å gjenreise tilliten, og det kan varmt anbefales å prøve ut riesling og grüner veltliner fra flinke vinmakere i Østerrike.
Steininger Riesling Kamptal 2021
For knappe 170 kroner får man mye østerriksk riesling for pengene. Lys gul med grønnskjær. Raus og klar duft av eple, fersken og limezest, med et floralt preg. Med en frisk inngang og balansert syrlighet gir dette en fin munnfølelse som følger ut i middels lang avslutning. Denne vil passe ypperlig i sommer til salater, fisk og skalldyr, eller som terrassevin på en varm dag.
Kr. 169.90
86 poeng