Vinmaker-teamet hos Bourgeois diskuterer den siste årgangen. Foto: Bourgeois.

Fra grusom årgangsgrøsser til godbit. Sancerren som snudde.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2017

 

Såkalte «harvest reports» fra vinmakere om hvordan vekstsesongen var det forrige året, kan av og til leses som en kombinasjon av thriller, grøsser – og solskinnshistorie. Slik var det for Bourgeois i Sancerre – og mange andre lokale vinprodusenter over hele Frankrike. Tidlig start med varme, så to perioder med frost, så varme, så kulde, så varme igjen. Noen fikk hagl også.

Her er et eksempel, fra Bourgeois i 2017.

At mange 2017-viner allikevel skinner såpass bra i glasset – også fra Loire – skyldes flere faktorer. En kort, men intens modning før innhøstingen gjorde at druene ble fysiologisk modne samtidig med at de beholdt syrenivået. Dermed fikk man det beste fra to verdener.

Mange Sancerre- og Pouilly-Fuméviner fra 2017 deler en fellesnevner: De er mindre spisse, mindre vegetale og mindre urtepregede enn i kjøligere årganger. Folk er forskjellige, og noen vil ha det litt grønnere og spissere i sine Sauvignon Blanc-baserte hvitviner. Mens andre setter pris på en jevnere, mer elegant og sammensatt stil. Det får de altså i 2017-årgangen.

 

Vinmaker-teamet hos Bourgeois diskuterer den siste årgangen. Foto: Bourgeois.

 

Bourgeois er en av de mindre kjente produsentene, de ligger ikke så mye frempå pr-messig, men lager bra viner over hele fjøla. Spesielt god er dere Monts Damnés. MD Bourgeois. Ukens vin er deres Grande Réserve. Druene kommer fra Chavignol og Sancerre-landsbyene. Og de vokser på en miks av leire og kalkstein.

 

Vinmaker-teamet hos Bourgeois diskuterer den siste årgangen. Foto: Bourgeois.

 

74301 Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2017
Loire, Frankrike
Kr: 219,90
87 poeng

Myk, fin frukt, med flott mineralitet. En veldig elegant Sauvignon Blanc med dempet preg, forsiktige vårblomster og kalk, sitrus, og så er det litt stikkelsbær og asparges. All-round Sancerre til forretter, skalldyr og fisk. Basisutvalget, Kategori 1. Alle polutsalg skal ha den.

Just Brands AS