Frankrikes landbruksdepartement har gitt ut tall for økologisk dyrking i vinregionene.

Del på Facebook

Jeg skriver minimum økologisk da man gjerne sertifiseres økologisk først (og det tar noen år i seg selv) før man eventuelt ønsker eller kan gå videre til biodynamisk sertifisering som gjerne tar enda noen år. Fra man starter økologisk dyrking til man er biodynamisk sertifisert tar det gjerne ti år.

Som vi ser troner kjente Alsace høyt oppe på listen med 13% av vinmarkene sertifisert minimum økologisk av 15.300 hektar (2006). Det gir 1989 hektar økologisk vinmark. Jeg er overrasket over at Bordeaux har hele 6 %, det høres ikke så my ut, men Bordeaux ligger ikke tørt til i innlandet som Alsace. Bordeaux har fuktig Atlanterhavsluft seilende inn over land størsteparten av året, noe som gir en helt annen mulighet for soppsykdommer med mere som man gjerne sprayer mot. Samtidig har Bordeaux over 120.000 hektar med vinmark og 6% av dette gir 7200 hektar med minimum økologisk dyrket vinmarksland. Nær halvparten av hele Alsace’ totale areal. Det betyr ikke at det ikke er fortsatt rom for forbedringer. Samtidig er tallene fem år gamle. Om jeg skjønner Bernard Burtschy som skriver om vin i Le Figaro rett, vil 2018 tallene, altså årets tall, først være klare i rundt 2022. Ting tar tid. Jeg vil anta at alle vindistrikter har en til dels høyere andel enn hva som vises her i dag. Trenden går helt klart i en retning.

Det som overrasker mest er at kvalitetsregionen Champagne kun har 1 enslig prosent. Regionen er stor med 33.500 hektar men altså ikke mer enn 350 hektar med økologisk vinmark. Det er bare litt større enn Château d’Yquem om man tar med skogene til dette slottet (vinmarken er litt over 100 hektar). Det var ganske ynkelig. Beaujolais med tre prosent var også lavt. Hele regionen har 10.500 hektar og igjen ender vi opp med bare 300 hektar. I denne regionen vil jeg tro 2018 tall ser markant annerledes ut.

I toppen troner Rhône, det er kanskje ikke så rart, med kontinentalt eller varmt Middelhavsklima er regionen varmere og tørrere enn mye av resten av Frankrike. Velkjente Côte du Rhône ligger på 16% i nord og 15 i syd. Regionen totalt har 83.800 hektar vinmark. Burgund ligger midt på treet med 9% av 29.500 hektar eller knappe 2700 hektar under økologisk dyrking