Foto: Silje L Meskestad

Frontdruemodellen

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Hvilke var de første tre druene du begynte å huske navnet på, og gjenkjenne? Det er lenge siden!

Det pågår lønnsforhandlinger i Norge, og det har inspirert denne artikkelen med tittelen Frontdruemodellen. Hvilke druer står i front og former vår oppfatning av de andre druene i rekkene bak? Hvilke var de første 3 druene du begynte å huske navnet på, og gjenkjenne? Riesling var antakelig blant dem. Kanskje også den solbærblad-pregede Sauvignon Blanc? Og hvis du smakte noe sør-afrikansk, eller en søt dessertvin, muligens den aprikos-honning-aromatiske Chenin Blanc.

Disse kan med fordel kalles front-druene i hvitvinsverden. Skikkelig landemerker, i vinmarkedets topografi. Vinmakerne du kan lese om nedover her, motsetter seg å følge strømmen av hva som er «in», hva som eksporterer mest, og hva som er førende timepris på arbeidet. De forholder seg til det gigantiske kosmiske systemet og dets naturlige treghet. Imotsetning til den norske Frontfagsmodellen, hvor prisnivået settes av eksportfagene, dyrker vinmakerne frem terroir-karakteren, som er unik innenfor hver grense på kartet, og denne distinksjonen tar de (ofte) ut som høyere pris. Den tyske Riesling-druen, f.eks, konkurrer ikke med den australske på lavest pris, men på mest mulig unik karakter. Det er frontdrua si, det! Og så himla gode disse frontdruene kan bli! Her får du et utvalg fra øverste hylle, en fra polhylla og to fra BU:

Riesling, fra Rhin-fronten

Weingut Gysler holder til i Weinheim, i distriktet Rheinhessen som tidligere var belemret med Liebfraumilch…. Rheinhessen er Tysklands største vindyrkingsregion – som tidligere bedrev veldig volumdrivende tolkinger av vinloven. Dessverre. For på tvers av dalen ligger det nemlig en skiferformasjon som gir ypperlige forhold for kvalitetsvin, – grunnlaget for utmerket vin har altså ligget der hele tiden. Kanskje kan man driste seg til å anslå at vinkooperativene på det verste (!) var nesten som streikebrytere,- som opprettholdt masseproduksjon og hindret den kvalitet og pris som området egentlig fortjente. Rheinhessen er nok vant til å bli sammenlignet med Rheingau, som er godt kjent for sine utsøkte Rieslinger. Konkurransemessig er det dog ikke noen løsning for Rheinhessen å underby Rheingau på (riesling)pris, gevinsten ligger nok heller i å heve både kvaliteten og prisgrunnlaget.

Selv om Riesling-druen er veldig kjent (frontdrue!), dyrkes det en myriade av ulike druer i Rheinhessen. Jeg følte meg plutselig helt kunnskapsløs da jeg så en liste over druer derfra. La oss derfor holde oss til Rieslingen, i utgaven «Sandstein» fra Gysler. Alexander Gysler sin gård ble biodyn-sertifisert i 2007, vinen spontanfermenterer, og ligger på stål og små fat. Han er veldig opptatt av å flytte vinen minst mulig (Termodynamikkens 2.lov forteller oss jo også alt om hva slike flyttinger mellom ledd fører til). Han vil at druen og det du drikker i glasset skal være i forholdet 1:1,- jeg syns han lykkes! Se smaksnotat lenger ned på siden.

Sauvignon Blanc

Fra Ch. Roland la Garde, i en typisk hvit Bordeaux-blanding på 80% S.B. og 20% Muscadelle (ellers er det ofte Semillion som blandes her), under etikettnavnet Sainte-Luce Bellevue. De 10 hektar som familien eier i området Blaye (vis-à-vis Médoc-distriktet) driftes av far og sønn, og er biodyn-sertifisert siden 2014. Fra Blaye er det liten eksport (ca.15%), sammenlignet med Médoc (som så vidt jeg kan se ligger på rundt 50% eksport), og det du betaler for er eksepsjonelt bra, vil jeg si. Time is of the essence, og tid koster. Roland bruker amforaer og lette leeenge etter riktig porøsitet. Jeg tror både amfora og tid gjør veldig godt for syra som utvikles i det kalkholdige jordsmonnet her. Rolands filosofi kan vel sammenfattes slik: nr.1) Gjør minst mulig. Nr.2) Vent.

Klassisk matfølge er jo dampet laks med agurksalat og rømme, og alle typer syrlig-fet saus. Og det kan du sikkert prøve til den neste druen også:

Chenin Blanc

Fra Loire-tilhørende Domaine aux Moines i appellasjonen Savennières  (Christer Berens har skrevet i en av sine vinbøker at ingen lager bedre vin på denne druen enn dette distriktet). Akasiehonning og våt ull assosieres ofte med lagra utgaver av denne druen, som stortrives i det kalk- og flint-rike jordsmonnet i Loire.

Det er datter Tessa som har tatt over familiegården, og som har lagt om til økologisk drift med biodyn-innslag. Det kom som en overraskelse på meg at nettopp Savennières i Loire regnes som et av pionérområdene for biodynamisk vitikultur i Frankrike (jeg har sovet i timen), – årsaken er franskmannen Nicolas Joly som nærmest snublet over Rudolf Steiner og la om til biodyn i Savennières i 1984. Domenet hans kalles Coulée de Serrant, og nevnes i samme åndedrag som Domaine Huet sin Vouvray, Puilly Fumé fra Dagueneau, og Marc Kreydenweiss sine Alsace-viner. Ifølge Berens «begynte [Nicolas Joly] med biodynamisk vindyrking før andre produsenter engang kunne stave ordet». Nå er det andre tider! Vindyrkerne under Joly’s vinger (Gysler har også besøkt Joly) legger vekt på følgende prinsipper: mineral til rot, væske til blad, lys til blomst, og varme til frukt. Hvert stadium krever sin oppmerksomhet (det heter jo på engelsk «to PAY attention») – det er altså ikke bare å giftsprøyte og kunstgjødsle så faller resten på plass av seg selv. Tessa har skjønt dette, og jobber omtenksomt med sine parseller.. Rødvinen fra samme vinmaker er også helt vanvittig god. NB. Parti!

6854801
Gysler Sandstein Riesling Trocken 2020
Tyskland, Rheinhessen
Kr 175,00
Basisutvalget
Rieslingen har jeg smakt flere ganger, slags entry-level for Biodyn-viner. Tidligere smaksnotat fra messe 2019: ikke petro på duft. Litt salt fennikel. Saftig, fin sødme tilslutt! Årgang 2020 kjøpt inn flaske selv: Dufter flint, lime og fersk aprikos. Sødmefull og saftig inngang, på kanten til brusende, nydelig syre på siden og tungespissen, saliverende. Deilig og lett fyldig vin. Virkelig den beste utgaven av denne vinen,- så langt 😉 Håndplukka, spontanfermentert. Ingen tilsetningsstoffer. Øko & Biodyn-sert.

Den lagra vinen «Klangwerk» fra samme er for øvrig på ønskelista mi!

10855301
Ch. Sainte-Luce Bellevue Les Aubelines
Frankrike, Bordeaux
Kr 259,90
Bestillingsutvalget
Dyp gyllengul farge på denne Bordeaux-blend på 80% Sauvignon Blanc og 20% Muscadelle. Intens duft av konsentrert juice, solbærblad, glatthet og noe svak polish. Tiltagende finurlig skarphet i duft etter lufting, flyktige estere? Digger! Denne dufta kan jeg beite på i mange omganger. Sterk og sødmefull på sma, glatthet og fylde, litt skarp gul frukt (gul kiwi), Tørr og stram men deilig krydra utgang med laaaang ettersmak. Må luftes. Prøv til salviestekt gnocchi, tapas, byggrynssalat med soltørka tomat, eller tradisjonell kraft 😉 Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Oransjevin «light», 5 dager på skall, 2 år på fat og amfora. Øko & Biodyn-sert.

7300401
Dom. Moines Savennières Roche aux Moines 2017
Frankrike, Loire
Kr 369,90
Loire. Klassisk Chenin Blanc duft med rampeunge-tendenser. Dufter litt polish, bomull, honning, kvede. Noe aprikos etter lufting, hint av sherry. Nyyydelig sødme i inngang, stramhet, nesten vibrerende på tunga. Mamma forelska i denne. Til kraftig sommermat blir mer avslepen, mer blomstrete. Spontanfermentert, veldig liten avkastning. Vanvittig holdbarhet i kjøleskap, denne beitet jeg på over 4 uker. Må ha luft og temp! Øko-sert.

Og greit å minne om hvordan vi drikker vin vi ikke kjenner fra før: «det eneste du finner i glasset, er en speiling av dine egne fordommer»

LENKE:

Christer Berens: Vin – helt fransk. https://vinkilden.no/boker/vin-helt-fransk/