Vil du ha litt spansk fyrighet og varme i glasset uten at det blir for eikepreget, så kan denne Priorat-vinen være et alternativ. Foto: Geir Salvesen

Full spiker fra Priorat

Skal det være en GR-174 til entrecôten i kveld? Kanskje ikke det dummeste valget, det. En vin som snerrer til deg med navnet sitt.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Casa Gran del Siurana GR-174 2021, Catalonia, Spania

Ærlig talt må vi starte med elefanten i rommet. Navnet. Altså GR-174. Hva for et navn er nå det? Sitter du på en restaurant og skal ha en vin, blir det liksom ikke det samme å bestille en GR-VIN, som det er å flotte seg med en Château Ett-eller-annet. Det er som om noen skulle ha kalt sønnen sin X Æ A-XII, eller noe sånt. Eller hva med: Exa Dark Sideræl? Gå’kke an, sier du? Nei, det tenkte jeg også, inntil jeg husket på noen av navnene til barna til Elon Musk. Det heter de til fornavn, to av dem, med etternavn Musk. Bortsett fra at Æ ikke er lovlig i California og måtte endres til AE.

Etter den første fasen av oppgitthet, siger det kanskje inn en nysgjerrighet rundt hva dette kan være for noe. Og hva som er poenget. Vi er i hvert fall i Spania, Catalonia, Priorat. Stedet for store, alkoholsterke viner. Og denne er ingen unntak. Siurana er en elv som renner like bortenfor denne eiendommen som for 300 år siden var et slags munkekloster i Scala Dei. Men vinmakingen her er eldre, 800 år, faktisk.

Den nye vinen er av yngre dato, selvsagt. Prosjektet med Casa Gran del Siurana startet i år 2000 med nyplantinger og moderne syn på dyrkningsområder og lokalt terroir. Terrasserte skråninger i et ganske tørt klima – og varmt – gir heftige viner basert på en heftig druemiks: I dette tilfellet Garnacha 43%, Cabernet Sauvignon 17, Merlot 8, Syrah, 14.

Utfordringen med 15 volumprosent alkohol, som denne lille kraftbassen kan skilte med, er vanligvis en litt oppblåst, sviende smak. Men det finner man ikke her. Alkoholen gir noe sødme i et ellers fast smaksbilde er Cabernet og Syrah sørger for oppstrammingen, og det gjør for så vidt Garnacha-andelen også. Så er det også et velkomment bærfruktpreg, dominert av kirsebær/moreller.

Prisen på 219 er vel grei sett ut fra dagens prisbilde. Matfølge til denne vinen er alle typer stekt, rødt kjøtt, helst med litt fett i for å håndtere tanninene i den. Grillmat. Kjøttgryter med mye smak. Svinekjøtt også.

Casa Gran del Siurana GR-174 2021 (9419601)

Catalonia, Spania: Tydelig duft av kirsebær og moreller, miks av røde og mørke bær, opulent og kraftig, uten å ta det for langt, god fylde og høy alkohol på 15 prosent, men med fin saftighet også. Urter i finish. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam, lam og sau, spekemat. På testutvalget.
Nuvola

Kr. 219.90
87 poeng