Patrick Manceaux har 5 Cru-klassifiserte vinmarker i Montagne de Reims, 4 Premier Crus, 1 Grand Cru. Foto: Produsenten.

Fullt sjampis-trøkk under 400

Vil du ha trøkk og mye smak i din sjampis? Her er ett av de virkelig gode kjøpene av den slags. Til og med på 300-tallet, kronemessig. Så vidt, da.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Roger Manceaux Cuvée de Réserve Brut, Champagne, Frankrike 

Hvorfor kommer jeg nå drassende med en sånn vin? Ekte Champagne, og på bestillingsutvalget, til og med… Hvorfor ikke bare en superlett, rimelig og enkel sommervin som er i alle polhyller? Joda, det kommer i neste uke, det. Og uken etter. Og uken etter der, igjen. Men denne uken tenkte jeg å skrive om en boblestil som av og til kan mangle litt. Spesielt hos enkelte store produsenter. Noen sjampiser ser ut som om de er laget for å drikkes som aperitiffer. De er friske, syrlige, de skal få i gang spyttproduksjonen. Det er på en måte hovedmisjonen deres. Og så har vi de andre. Og det er mange andre stiler, også. Men nå er det denne: Kraftfulle, matvennlige stilen som er rik nok uten sukker, som er konsentrert nok uten en vanvittig prislapp. Nei, du får ikke det aller mest finslige preget av en Dom Perignon, den stille kraften av en Krug, og feststemningen ved en Roederer Cristal. Men du kan allikevel få en wow-faktor, under 400 kroner, og det er verdt en ørliten sommeromtale. For man har alltid bruk for en Champagne.

Champagne Roger Manceaux er ett av eksemplene på små håndverksprodusenter, såkalt récoltant manipulant, som de kaller seg på fransk. Og hva betyr det? Jo, i korthet at produsenten dyrker druene og lager vinen selv. I mange av de store champagnehusene brukes det innkjøpte druer og det lages enorme kvanta.

Denne vinstilen her med mye mørke druer, gjør den svært godt egnet som matvin. Rist noen ferske kantareller lett i pannen sammen med litt finkuttet sjalottløk og du har et fantastisk måltid og en flott vin. Det trenger ikke være mer komplisert enn det.

Ps: Og så har mange butikker også tatt den inn i sine tilleggsutvalg. Sjekk om den er nær deg.

Roger Manceaux Cuvée de Réserve Brut (11098001)

Champagne, Frankrike:

Relativt gylden på farge, i smaken kraftig duft av melne, men friske, gule epler, krydder, brødbakst. I smaken rik og kraftig med moden, konsentrert frukt også med rødbærselementer i. Honning, sopp og nøtter er med langt inni der. Lang finish. 70 prosent mørke druer (Pinot Noir og Pinot Meunier), 30 prosent Chardonnay. Bare 5 g restsukker. Tørr. Uten å være syrlig-tørr. Druene kommer fra 1.er Cru-vinmarker. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, aperitiff, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Champagneinwest AS

Kr. 394.70
90 poeng