Richi Arambarri, CEO hos Vitae. Foto: Vitae

Garnachas Salvaje del Moncayo 2019

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Dette er en av seks smakfulle viner fra Vintae i nord Spania som i tillegg til å være ganske god også er vegansk. Visste du at det er mulig å søke etter spesielle viner som glutenfri, naturvin, oransjevin, vegansk, kosher, blant annet, under filteret; øko/etisk/annet?

Arambarri-familien har laget vin i mange generasjoner her, men det var ikke før José Miguel Sr. tok over vinhuset i 1999 at det begynte å ta form for alvor. I 2006 sluttet sønnene hans Ricardo og José Miguel Jr. seg til selskapet og kort tid senere startet de også Vintae-prosjektet for å fremme det mangfoldige potensialet i vinene fra distriktet. Vintae innbefatter flere vingårder, blant annet Hacienda Lopez de HaroProyecto GarnachasMatsuAroa, Le Naturel og Bardos. Totalt sett produserer de hele åtte millioner flasker årlig.

Den viktigste druen de dyrker er Tempranillo, men vi har også Garnacha, Graciano, noen Mazuelo for røde og Viura som den viktigste hvite sorten, med noen Malvasía og andre mindre kjente druesorter. Noen av vinstokkene på gården er over hundre år gamle. De gir like mange druer som et yngre tre, men kvaliteten er høyere.

Fordi dyrking av Garnacha-druen trenger litt mer ettersyn enn andre druesorter, er det ikke mange som satser på den. Men gjennom Garnacha prosjektet hos Vintae lager de hele seks viner fra fem forskjellige områder i Aragón, Catalonia og Rioja. La Garnacha Salvaje del Moncayo representerer den ferskeste og mest elegante versjonen av denne sorten, takket være påvirkningen fra det atlantiske klimaet over området, der Navarra og Aragón møtes.

Fakta

  • de eksporterer til mer enn 60 land, i hovedsak til England, Russland, USA, Tyskland, Belgia, Holland, Norge, med flere

Vinifisering

Vinen er laget på 100 % Garnacha. Vinmarkene ligger på 800 meteres høyde i et vannskille-område, på nordsiden av Moncayo. Jorda er steinete med en høy andel skifer og småstein. Mosten får to ukers maserasjon og gjærer i kar på en temperatur under 25° C. Til slutt modnes den i fem måneder på franske eikefat.

Smaksnotater

Richi Arambarri, CEO hos Vitae. Foto: Vitae

2106901
Garnachas Salvaje del Moncayo 2019
Spania, Ribera del Queiles
Kr 150,40
Bestillingsutvalget

Deilig frisk og lett vin med en pen tyngde i frukten, smaker av plomme, røde bær, tett og fin struktur, lett eiket, behagelig, med silkefrukt, saftige tanniner og god syrlighet. Fin lengde. Til 150.- kr er dette en svært god vin. Temperer den til 15℃ og drikk den gjerne til til salat.