Biodynamisk toppvin fra Planetas Etna-skråning

Hvis man skal ha et navn som virkelig oppsummerer vinretningen, er Planeta vel nærmest genialt. Denne sicilianske produsenten har også...
Det er steinen og stedet som gjør det. Patricia Toth er den unge og dyktige vinmakeren på Planetas Etna-eiendom. Her foran Carricante-druer og noe av lavasteinen som gir den spesielle smaken. Foto: Geir Salvesen

Det er steinen og stedet som gjør det. Patricia Toth er den unge og dyktige vinmakeren på Planetas Etna-eiendom. Her foran Carricante-druer og noe av lavasteinen som gir den spesielle smaken. Foto: Geir Salvesen

Hvis man skal ha et navn som virkelig oppsummerer vinretningen, er Planeta vel nærmest genialt. Denne sicilianske produsenten har også en avdeling oppe i Etnas skråninger der Patricia Toth lager strålende, klare vulkanviner.

 

Sicilia.

Å drive biodynamisk vindyrkning på Sicilia er nok enklere enn mange andre steder i Europa. Her er det varmt og tørt i modningssesongen og da er det lettere å unngå uhumskheter som meldugg og råte. Det gjelder også oppe i fjellene, selv om Etnas høye vulkanskråning fanger en del regn.

-Vi trenger regn for å få frem mineralpreget i vinene våre. Er det for tørt, får vi det ikke til, sier Patricia Toth.

-Vi har gjerne et klart saltaktig element som mineralitet i våre viner, sier hun.

Patricia Toth kommer opprinnelig fra Ungarn, er en ung kvinne med intens interesse for vindyrking og biodynamikk. Og har fått ansvaret for ett av Planetas fem vinanlegg på Sicilia. Mens de andre har druer som Nero d’Avola og Frappato, er det Nerello Mascalese og Nerello Capuccio for de røde og Carricante for de hvite som dominerer her oppe i fjellet.

 

Dette er Planetas Etna-vingård med Patricia Toth ute på en av forstøtningsmurene, laget av lavastein, selvsagt. Smakerommet i det gamle huset t.v. Og en liten restaurant i det jordfargede røde t.h. Besøkende er velkomne.  Foto: Geir Salvesen

Dette er Planetas Etna-vingård med Patricia Toth ute på en av forstøtningsmurene, laget av lavastein, selvsagt. Smakerommet i det gamle huset t.v. Og en liten restaurant i det jordfargede røde t.h. Besøkende er velkomne.  Foto: Geir Salvesen

 

Lekent

Det er noe lekent ved Planetas Etna-avdeling som kjennetegner mange av de beste rundt i verden. En vilje til å eksperimentere. Patricia har til og med plantet en liten prøverad med Furmint fra Ungarn nedi skråningen som er full av vulkanstein. Eller hva med en maskulin Pinot Noir? Jovisst, den smaker utmerket, men ikke burgunderaktig, og det er da heller ikke meningen. Pinot må vel få lov til å utvikle sin stedegne kommentar før purister tar livet av den. Den har en plommefrukt, røde og mørke plommer. Veldig mye smakstrøkk.

Og så finnes det også en strålende Spumante – musserende – fra Etna som er full av uttrykk. Smaker som en lagret Champagne, egentlig.

Har jeg nå glemt den forbløffende Rieslingen? Eruzione 1614 som spiller på den siste gangen det var et massivt utbrudd på nordøstsiden av Etna.

En superb Riesling full av smakskrutt og røykaktig mineralitet – allikevel i en pur stil. 350 kroner koster den.

 

Her er ett av lavaløpene fra 1614. Foto: Geir Salvesen

Her er ett av lavaløpene fra 1614. Foto: Geir Salvesen

 

350 år med vulkanforvitring

-Vi trenger rundt 350 år fra et utbrudd til lavaen er såpass nedbrutt at man kan dyrke druer der, sier Patricia.

Markene til Planeta er blant de mer høytliggende på nordsiden, rundt 900 meters høyde over havet. Denne høyden forklarer hvor druene og vinen får en kjølig smak med gode aromatiske kvaliteter.

Planeta har over 15 forskjellige viner på Vinmonopolet, og det er valgets kval hva man skal velge til ukens vin. Men årstiden tatt i betraktning, tar vi den rimeligste rødvinen deres fra Etna, Planeta Etna Rosso. Vil man opp i kvalitet, er det bare å velge Planeta Nerello Mascalese, som koster rundt 280 kroner.

 

 

Planeta Etna Rosso 2017

Planeta Etna Rosso 2017

 

102050001 Planeta Etna Rosso 2017
Sicilia, Italia.
Kr 199.90
Karakter: 5, 86 poeng

Transparent rød med rød bærfrukt, urter og svakt saltaktig mineralitet. Ganske fast i stilen, men med modne bær. Tåler fint lagring og bør egentlig dekanteres. Serveres litt avkjølt ved ca 15 grader. I vide burgunderglass. Matfølge: Skrei, hvitt kjøtt, gastronomi. Bestillingsutvalget.

Importør: Gaia Wine & Spirits AS