Den perfekte rødvinen til sommergrillen

Fyrer du opp grillen i sommer, er det mange viner som passer. Og noen som ikke passer. Men land fra...
Diverse grønnsaker på grillen, foto

Ikke glem grønnsakene når du griller. Men sødmen som dannes i dem når de blir varme, må matches med en vin som har begrenset med tanniner og som har moden og svakt sødmefull fruktighet. Foto: Geir Salvesen

Fyrer du opp grillen i sommer, er det mange viner som passer. Og noen som ikke passer. Men land fra den sørlige halvkule har i hvert fall svært mange kandidater. Slik som Fairview i Paarl og Sør-Afrika. Og deres Caldera Rhône-blend. Nyhet på Basislisten i juli i år. (Den er til og med etisk sertifisert av Vinmonopolet)

Ukens vin: Fairview Caldera 2021, Coastal Region, Sør-Afrika.

Vingården Fairview ligger like under det merkelig utseende Paarl-fjellet som fikk navnet sitt fordi de to granittknattene på toppen skinte som perler i solnedgangen. Der finner du geiter som valser rundt og opp et lite tårn. En hyggelig kafé/restaurant. Vinbutikk. Og ett av de største utvalgene av druetyper i Sør-Afrika som jeg vet om.

Men på eksportmarkedet har gården, som blir drevet av den lokalt ganske så kjente Charles Back, blitt mest kjent for sine Rhône-inspirerte dråper. Man har hisset på seg franske myndigheter ved å kalle vinene sine for Goats do Roam (les: Côtes du Rhône) eller Goat Rotie (Côte Rotie i Nord-Rhône). Disse geitene virrer jo faktisk også i realiteten rundt på eiendommen til Fairview. Og bidrar til den almenne munterhet rundt alt dette navneoppstyret. Men i Vinmonopolets nyhetsslipp for juli kom det nå en ny variant som har fått navnet Caldera. Den virker noe mer påkostet enn Goats do Roam. Så er det da også brukt ekte franske eikefat, åpne liggere, som man også kaller dem, som gjør den enda mer fransk. Druene oppgis å være håndhøstet om morgenen for å bevare syre og friskhet. Det er brukt delvis helklasegjæring. Og så er dråpene oppbevart på franske fat i 16 måneder. Bare lett filtrert.

Vingårdsarbeidere sitter og står i en pickuptruck, foto

Det er blitt større fokus på behandling av vingårdsarbeiderne i Sør-Afrika. Her er en gruppe på vei hjem på lasteplanet på en liten pickup-truck i Robertson Valley. Foto: Geir Salvesen.

Alt dette gir en fransk vri på smaken, men det er fortsatt umiskjennelige elementer fra Sør-Afrika. De modne tanninene, f.eks. Og det faktum at vinen er såkalt etisk sertifisert. Det betyr at Vinmonopolet har endevendt praksisen på vingården og bl.a. sett på hvordan vingårdsarbeiderne blir behandlet og betalt. I deler av Sør-Afrika er det fortsatt et faktum at det eksisterer enklaver der arbeidsforholdene er under pari. Som regel er problemområdene i utkanten av de kjente vinområdene, fordi produsenter som vil eksportere til Norden ikke kan regne med å få tilgang til Vinmonopolets eget Basisutvalg dersom slik ting ikke er i orden.

Sør-Afrika har ikke et sosialt sikkerhetsnett som vi er kjent med fra Norden, og det betyr ofte at produsenter hjelper arbeiderne og deres barn med transport, husly, skolegang, barnehage, etc.

Grunnen til at nettopp denne vinen passer så godt til grillmat er at den er robust, den har litt fruktsødme og mye fylde. Fatpreget er pent integrert. Viktigst er fruktigheten som skal balansere det litt brente preget som råvarene får på grillen. Og når man har grønnsaker på grillen, vil stivelsen i dem gå over i sukkerarter ved oppvarming og dermed smake søtt. Har man en syrlig og tanninrik rødvin, vil det bli kollisjon ganske så raskt. Men altså ikke her.

Vinflaske mot hvit bakgrunn, foto

Fairview Caldera er en habil, rimelig grillvin. Foto: Vinmonopolet

14492201
Fairview Caldera 2021
Coastal region, Sør-Afrika
169,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Behagelig, fyldig og passe konsentrert smak med modne, mørke bær, lakris, krekling, kunne nesten vært i Rhône, dette. For det er en Rhône-miks med Shiraz, Grenache og Mourvedre som ligger bak dette produktet. Såkalt etisk produkt. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storfe, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
Modern Wines AS