Denne ufiltrerte, spansk fjellvinen er et fantastisk kjøp for pengene

Begravet i septembernyhetene på Vinmonopolet er denne lekre, konsentrerte, spanske høyfjellsvinen som har en av de beste pris-i-forhold-til-kvalitet-rangeringene jeg har...
Brødrene Angel og Miguel Gil Vera koser seg på smakerommet med en gedigen utsikt over høytliggende, spanske vinmarker. Foto: Produsenten

Brødrene Angel og Miguel Gil Vera koser seg på smakerommet med en gedigen utsikt over høytliggende, spanske vinmarker. Foto: Produsenten

Begravet i septembernyhetene på Vinmonopolet er denne lekre, konsentrerte, spanske høyfjellsvinen som har en av de beste pris-i-forhold-til-kvalitet-rangeringene jeg har vært borti.

Jeg måtte se på karakter- og poengskalaen en gang til. Kunne det være at en vin som bare koster 125 kroner kunne få 85 poeng? Og nesten butte mot 86?

Joda, det er tydeligvis mulig, men da må det være noen spesialdråper. Og det er det i denne utrolig flotte nykommeren i Basisutvalget på Vinmonopolet i september.

Castillo de Zalin. Foto: Produsenten

Castillo de Zalin. Foto: Produsenten

Druene kommer fra 25 år gamle vinstokker beliggende mellom 700 og 900 meter over havet med mye kalkstein, fjell og sand som jordsmonn. Avkastningen er lav. Vinstokkene er uvannede så her må røttene langt ned i jorden for å finne nok vann.

I tillegg er det stor forskjell mellom natt og dag, noe som er med på å bygge opp aromatiske kvaliteter.

Resultatet her er overbevisende og viser at Spania nå har noen av de gunstigste vinkjøpene i verden.

Vinen er ikke filtrert, og det er alltid en liten risiko å ta. Mange filtrerer hardt for å få bort urenheter, men risikoen da er at man filtrerer bort noe av vinens «sjel». Her har den foreløpig ikke tatt skade av å ha unngått filtrering.

I tillegg til en ekstremt gunstig pris, er også dette en av de aller mest anvendbare vintypene man kan få. Den går til det meste man kan bruke rødvin til.

 

10259801 Castillo de Zalin Monastrell 2017, Jumilla, Spania.

Det er mye godt fra Spania. En ufiltrert, energisk, konsentrert vin med svakt tørket mørkbærsfrukt, men også innslag av moreller, lakris. God fylde. Både ufiltrert og vegansk. Prisen er fantastisk rimelig. En fulltreffer i min munn. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat.
125,– kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

Bartolomé Abellán er vinmakeren og mannen som teknisk står bak Ukens vin. Foto: Produsenten

Bartolomé Abellán er vinmakeren og mannen som teknisk står bak Ukens vin. Foto: Produsenten