Det er sjøen i glasset. Chablis.

Noen gjør det bare riktig år etter år. Hvis du skal ha en «rimelig» og god Chablis, og det er...

Et typisk Chablis-landskap med kirken i Prehy bak bugnende vinmarker. Foto: Geir Salvesen

Noen gjør det bare riktig år etter år. Hvis du skal ha en «rimelig» og god Chablis, og det er det sesong for nå, trenger du strengt tatt ikke å gå mer opp i pengebruk for å få en vin som gir deg Chablis-følelsen. La Sereine Chablis fra vinkooperativet La Chablisienne.

Ukens vin: La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2017/2018, Burgund, Frankrike

Hvorfor velge en Chablis? Jo, fordi de beste av dem fortsetter å gjøre det en Chablis skal. Nemlig dette: Gi en forfriskende vin med god syrlighet, lav på alkohol, med friske, grønne epler, sitrus og sjømineralitet. Det er over denne lesten at de fleste Chablis-variantene er sydd. Så er det noen som havner på eikefat og som får krydder og fatsmak som av og til overtar denne rene smaken. Som regel dreier det seg om Grand Cru og 1.er Cru-varianter. Men en streit Chablis som denne har vanligvis ikke eikepreg. Heldigvis.

#denfølelsen. Chablis skal lokke frem noter av sjømineraler. Foto: Geir Salvesen

Og så er det da dette kooperativet. For noen høres det kjipt og lite romantisk ut, men for dem som kjenner litt til det, er La Chablisienne ett av kroneksemplene på at kooperativer kan fungere utmerket, og med god kvalitet på druene og vinene.

Vanligvis leverer produsenter druene sine til et kollektiv med som har vinpresser og tanker, men her leveres den ugjærede druejuicen, som så blandes etter appellasjonene. Petit Chablis, Chablis, miks av 1.er Crus og enkeltvinmarksviner fra både 1.er Cru og Grand Cru-vinmarker.

Her har vi altså en Chablis, laget på frukten fra 20 år gamle vinstokker i snitt.

Ett lite grep skiller dette kooperativet fra andre produsenter. De ligger litt bakpå med årgangene, og det betyr at man faktisk får litt lagringspreg, et hint av det, i hvert fall.

En annen ting jeg har lagt merke til er at kvaliteten er god stort sett gjennom alle årgangene og i alle tapningene. Premier Cru-vinene har typeriktige variasjoner, etc, etc.

Så har jeg også en fornemmelse av at kvaliteten er jevnere gjennom årene, altså at årgangsvariasjonene ikke er så store som hos andre. Det kan jo skyldes blandingen av druemost fra mange produsenter, uten at jeg vet det sikkert

Godt er det, i hvert fall. Prisen har passert 200-lappen, men sånn er det jo.

3084001
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2018, Burgund, Frankrike
209,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
Strågul, med typeriktig duft av epler, mineraler, tydelig sjømineralitet. Middels fyldig, svakt utviklet. Herlig og ikke for dyr Chablis som alltid leverer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr.
Fondberg AS