Dette området har du ikke kjøpt rosévin fra. Men det burde du. Og bli en glad laks.

Det er blitt større fart på rosévinsalget i Norge. Vi er blitt mer kontinentale. Her er en vin som ikke...

En fin, sommerlig liten laksetartar med lakserogn og ingefær. Foto: Geir Salvesen

Det er blitt større fart på rosévinsalget i Norge. Vi er blitt mer kontinentale. Her er en vin som ikke har noe stort navn, men som gjør jobben. Og passer godt til laks i alle fasonger.

 

Ukens vin: Heaven Scent Bardolino Chiaretto 2017, Veneto, Italia.

Heaven Scent Bardolino Chiaretto. Foto: Vinmonopolet.

Hvilket vinområde i det sentrale Europa har en prestisje jevngodt med jordkjelleren – men med fine, forsikte, delikate vinstiler som bare smigrer seg inn over smaksløkene? Hvilket vinområde er det flaueste å nevne i en forsamling som er ute etter maksimal kredd? Eller massivt trøkk?

Jo, f. eks Bardolino. Bardolino rundt Gardasjøen i Nord-Italia i Veneto-området. Det er den fattige fetteren til Soave og Valpolicella i nabolaget. Det er vakkert i Bardolino-området Det er ikke det. Men vinene er så snille og forsiktige – og var tidligere veldig utvannede og blasse, det må vel sies – at de blir glemt av mange.

Men nettopp denne nord-italienske elegansen kan man bruke til noe når man f. eks skal lage en habil rosévin. Man tager to av Valpolicella-druene Corvina og Rondinella, lar fargestoffet i skinnet blø litt ut i mosten, og med friskhet og svak fruktsødme hvor bare ørlite av kjernebitterheten i de to rødvinsdruene blir med over, og vipps så har man Heaven Scent under appellasjonen Bardolino Chiaretto.

Det er jo også litt morsomt å spille med navns dobbelbetydning. Som her betyr at den har en himmelsk duft eller/og at den er sendt fra himmelen.

Det er kanskje å ta vel hardt i, det, men vi har altså å gjøre med en forsiktig vinstil uten de litt mer aggressive syrene som man får f.eks i Piemonte med Nebbiolo-baserte roséviner.

Faktisk ligner Heaven Scent ganske så mye på en Provence-rosé med de samme hovedingrediensene. Roser på duft, så fersken og aprikoser og kanskje litt jordbær/bringebær, hvis vi strekker frukten et stykke. Men den mangler kanskje det oljete midtpartiet som noen kraftige Provence-roséer har. Ikke alle, men noen.

Så hva drikker man Heaven Scent til? Ja, laks – rå og kokt. Altså sashimi og sushi og lette sommerretter, pizzaer med nøytrale toppinger. Eller bare for seg selv, på terrassen.

 

7838181 Heaven Scent Bardolino Chiaretto 2017
Veneto, Italia
Kr 169,90
Karakter: 5-
82 poeng

Lys kobberfarge, på duft roser, fersken og aprikos, i smaken fersken og aprikos, forsiktig og harmonisk. Svak fruktsødme i finish. Og så ukomplisert at du heller vil snakke om andre ting. Bestillingsutvalget.