En saftig, kjølig-fruktig Rioja? Velg en Tinto Joven

Det er vanlig å tenke på Riojaviner som noen kvasi-eikemonstre. Der kvaliteten delvis graderes i hvor lenge vinen har vært...

Enkel, saftig og god er Bujandas Tinto Joven. Serveres lett avkjølt. Foto: Vinmonopolet

Det er vanlig å tenke på Riojaviner som noen kvasi-eikemonstre. Der kvaliteten delvis graderes i hvor lenge vinen har vært på fat. Men velger man ueikede Riojaviner får man den sjarmerende, kjølige, leskende Tempranillofrukten på kjøpet. Og vinen passer til nesten alt du kan tenke deg.

Ukens vin: Viña Bujanda Rioja Tempranillo Tinto Joven 2020

Det er en tid for alt. For å høste og for å så. Det er en tid for de tunge, røde vinene, krydder, tanniner, Baroloer, Grand Reservaer fra Rioja. Og så er det en tid for andre. Og den tiden strekker seg ganske så langt, fordi man kan bruke den ferskere vinstilen til så mye mer. Og til så mye mer av de mattypene vi spiser mer av i våre dager.

Tinto Joven (uttales: hoven) er en spansk kategori som i utgangspunktet betyr ung rødvin. Det er altså ikke en Crianza, Reserva eller Gran Reserva som er de neste kategoriene oppover. Den har vanligvis ikke vært på fat, men kan ha vært på fat for et kortere opphold. Hvis du har god frukt i utgangspunktet, kan dette være en virkelig lekker vin som er leskende, frisk, fruktig, sjarmerende. Og vanligvis billig. Slik som ukens vin. Viña Bujandas Tinto Joven 2020 er, som årgangen indikerer, ikke en lagret vin. Den er fersk, og har mye av ferskingenes sjarme over seg.

Dette er synet man vanligvis forbinder med spansk kvalitetsvin. Her fra Muga i Rioja som har sitt eget bøkkerverksted der man lager vinfat. Her skal toastingen skje. Men holder man seg bare til ståltanker, og ikke gjør noe mer, får man en fruktigere vintype. Men ståltanker er ikke så pittoreske og romantiske. Foto: Geir Salvesen

Bujandas versjon består av 100 prosent Tempranillo, ståtankgjæret og ståltanklagret før tapping på flaske. Druene kommer fra Rioja Alta og Rioja Alavese, de to mest sentrale områdene i Rioja. 2020-årgangen er inne i Polets basisutvalg og har akkurat skiftet fra 2019.

Ellers er det ikke så mye mer å si om den. Det er heller ikke meningen. Snakk om noe annet. Livet og den uendelige jakten på lykke, eller noe sånt.

10303301
Viña Bujanda Rioja Tempranillo Tinto Joven 2020, Rioja, Spania
129,90 kr (ny årgang, basis)
84 poeng (terningkast 6)
Moderne, saftig stil med energisk krekling- ,plomme-og solbærfrukt, serveres avkjølt, virkelig leskende. Elegant. Middels fyldig. Nesten litt mintaktig i finish. Passer til: Bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau.
Hans A.Flaaten Vins Fins