En varmende lamme-chianti

Hvis du er på utkikk etter en høvelig lammevin, trenger du ikke å gå lenger ut i geografien enn denne,...

Et riktig staselig inngangsparti på denne tradisjonsrike og gode vingården i det sørlige Chianti Classico-området. Foto: Produsenten.

Hvis du er på utkikk etter en høvelig lammevin, trenger du ikke å gå lenger ut i geografien enn denne, som kommer fra Chiantis sørvendte skråninger.

 

Ukens vin: Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017

Veldig mye rødvin passer til lam. Avhengig av hva man bruker som tilbehør. Men de fyldige, varme vinstilene fra de sørvendte områdene av Chianti laget på Sangiovese-druen, er spesielt godt egnet.

Chianti er så mye

Chianti er jo så mye, som vi vet. De syrlige og friske vinstilene i Chianti Rufina nordpå rundt Firenze. Og en Chianti Classico i Classico-områdets sørligste utstrekning – åsene nord for Siena. Dette området rundt landsbyen Castelnuovo Berardena, ligger generelt i en sørhelling med mer soleksponering og dermed en varmere, mer krydret vinstil enn vinmarker inne i dalene eller oppe på høydedragene. Litt mindre faste i fisken – altså i tanninstrukturen og syrene – blir disse sørvendte Chiantiene.

Mange liker det slik. At den typiske rødbærsfrukten glir over i noe mørkere, moreller plommer. I noe søtere og større i munnen.

En flott rødvin med suksess

Eiendommen ligger altså helt i overgangen mot Colli Senesi, som er neste vinområde sørover og som også har et noe annet jordsmonn med mer sand.

Gambero Rosso, som er den store, italienske vinguiden, har gitt 17 Tre Bicchieri-plasseringer til Felsina opp gjennom årene. Og det er forholdsvis svært mange.

Hemmeligheten bak suksessen er nok også at Felsina har en moderat prisprofil og i Ukens vin får vi altså en flott rødvin til 180 kroner. Det er akkurat slike kjøp som gjør vinen lettere å selge. I de siste årene har det ikke manglet på vanlige Classico’er som åler seg godt over 200 kroner, men Felsina holder fortsatt stand, trass i dårlige Euro-kurser sett med norske øyne.

Figuren bak Felsinas suksess er Giuseppe Mazzocolin som kom inn i dette familieforetagendet som ble startet av svigerfaren Domenico Poggiali i den vanskelige perioden på 1960-tallet da Chianti var sørgelige greier. Han fikk etter hvert hjelp av de kjente italiensk konsulentene og ønologene Luigi Veronelli og Franco Bernabei. Og resten er historie, som man sier.  

Felsina Chianti Classico. Foto: Vinmonopolet.

3465401
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2017
Toscana, Italia
179,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg, bra konsentrasjon på fruktigheten, strukturert og fyldig Sangiovese med noe tanniner, men innpakket i svulmende frukt. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam.
Good Beverage AS