Et kjempekjøp fra såh-MYYYR (med andre ord Saumur i Loire)

Det er bare noe anonymt med de ytre områdene av Loire-dalen i Frankrike. Men appellasjonen Saumur burde vært langt mer...
Det kjente Saumur-slottet troner over byen og er selvsagt omkranset av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

Det kjente Saumur-slottet troner over byen og er selvsagt omkranset av vinstokker. Foto: Geir Salvesen

Det er bare noe anonymt med de ytre områdene av Loire-dalen i Frankrike. Men appellasjonen Saumur burde vært langt mer kjent. Her lages det kjempegod Chenin Blanc. Blant annet.

Ukens vin: Guyons Saumur Cuvee Vent du Nord 2018, Loire.

 

Ca 20 mil innover fra kysten, begynner landskapet rundt Loire-elven å skyte i været. Og akkurat der den søte, lille byen Saumur ligger, kommer det noen ganske kraftige koller og åser. Og på toppen et skikkelig gammelt middelalderslott. Omgitt av vinmarker. Så har vi også det visuelle på plass.

Saumur er kanskje ikke den første, franske vinlandsbyen man bør besøke, men den hører absolutt med. Ikke minst fordi det her i området lages svært spennende Chenin Blanc. I tillegg til rød Cabernet Franc – som ofte er litt metallisk i min munn. Pluss en habil sprudlevin.

Her er en lokal oversikt over gode vinadresser: https://www.ot-saumur.fr/Visite-des-caves-de-Saumur-Brut-et-spiritueux_r96.html

Men ukens vin dreier seg om Chenin Blanc fra Domaine des Guyons. Laget av Frank Bimont av 60 år gamle vinstokker. Mens Savenniéres er det mest kjente området, med heftige, alkoholrike og ganske så dyre vinvarianter, varter Saumur opp med langt mer friskhet.

Det var jo fra Loire-dalen druene som har gjort Sør-Afrika til en god hvitvinsprodusent, ble hentet i sin tid. Under apartheid-tiden ble den gjerne kalt Steen, men har nå fått tilbake sitt franske navn.

Hva er så forskjellen på Chenin fra Loire (Saumur) og Sør-Afrika? Jo, sørafrikanerne lager den i en litt mer fløtete stil, mens det gjerne er noe mer røykaktig og mineralsk og sitruspreget over Loirevariantene.

Ukens vin har omtrent alt man trenger i en hvitvin. Noe større ros er det vanskelig å gi.

Bildet viser 2017-årgangen, men 2018 som nå kan bestilles, er friskere og har mindre alkohol med 13 volumprosent.

Bildet viser 2017-årgangen, men 2018 som nå kan bestilles, er friskere og har mindre alkohol med 13 volumprosent.

 

Et toppkjøp! Guyons Saumur. Foto: Vinmonopolet.

1143801 Guyons Saumur Cuvée Vent du Nord 2018
Loire, Frankrike.
Kr 169,90
Karakter: 6, 86 poeng

Svakt gylden, dyp strågul, frisk duft av sitrus og røyk, tydelig underliggende mineralitet og et friskt smaksbilde med moden steinfrukt og et streif av honning. God lengde. Passer til: Skalldyr, sushi, sashimi, fisk, gastronomi.

Importør Blend Wines.