Forsmak på sommeren: Superbillig, rosa chilener

En oversjøisk, rosa vin med prislapp fra nederste hylle og på plastflaske. Kan det bli noe verre? Absolutt, det kan...

Sommeren er rosa. Denne vinen koster 113 kroner. Foto: Geir Salvesen

En oversjøisk, rosa vin med prislapp fra nederste hylle og på plastflaske. Kan det bli noe verre? Absolutt, det kan bli mye verre, for her kan du smake på vinen fra Noelia Orts. Fra biodynamisk dyrkede druer, til og med.

Ukens vin: Emiliana Adobe Rosé, Chile.

Importørene pøser nå på med nye rosévinkandidater for å være med på den kraftige salgsoppgangen av denne vintypen de siste årene. Og det er virkelig mye bra, og mye halvbra og noe pyton. Men det er en som har bitt seg fast i basisutvalget.

Emiliana rosé. Laget på Carmenere-druer. Det er ganske sjeldent, må man nok si. Men det er den druen som Chile har gjort til sin egen. En ganske tanninrik drue i utgangspunktet, og litt pressing gir svake tanniner i Emilianas versjon. Dette er kontret med 7 g restsukker som, i mange andre varianter, ville ha ført til søtsuppe-smak, men altså ikke her. Bare en rundere stil.

Når man åpner en slik PET-flaske, er forventningene noe nær nullpunktet, vanligvis.

Men altså: Rosé på plast. Så er det at innholdet kommer i glasset. Blek lakserosa, duften er for så vidt harmonisk, kan det ikke minne litt om finsligheten i en Provence-rosé, jo kanskje. Smaken da? Også den harmonisk, frisk, velbalansert med finslige, røde bær- og steinfruktelementer. Finish utmerket.

Noelia Orts er vinmaker hos chilenske Emiliana som er produsenten her. Meget begavet vinmaker som lager strålende viner. Også en flott rødvin laget på Carmenere.

Jeg omtalte den rosa pouchen, eller hva man skal kalle det, da dette var nyhet i mailisten for 2020. Men trenger du en ultra-billig rosévin til vårens og sommerens hageselskaper, og vil ha en vin som passer både tante Olga og andre, så er denne dugende. Hvis du da ikke vil briljere med fine navn. Og høyere pris.

Noelia Orts, vinmaker hos Emiliana i Casablanca Valley, står bak denne rosévinen. Foto: Emiliana.

11607401
Emiliana Adobe Rosé 2020
Casablanca, Chile
112,90 kr (basis)
80 poeng (terningkast 6)
Lys kobberfarget/babyrosa. Avrundet, fruktig duft, i smaken fersken, plommer, litt rødt eple og fruktsødme. Er avrundet med 7 g restsukker pr liter, uten at det er så tydelig. Pet-flaske, til og med. Altså plast. Veldig billig. Passer til: Vegetar, ostepop, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. Med andre ord det aller meste av lettere mattyper.
VCT Norway AS