Grill godt med en argentiner på slep

Å si at argentinerne kan kjøtt er som å si at Norge har mye natur. Det er innlysende. Og ifølge...
Rødt og godt til grillmaten. Foto: Geir Salvesen

Rødt og godt til grillmaten. Foto: Geir Salvesen

Å si at argentinerne kan kjøtt er som å si at Norge har mye natur. Det er innlysende. Og ifølge vinens lov – at vinen som regel følger maten på stedet der den dyrkes – har Argentina også flotte grillviner. Slik som ukens vin.

 

Ukens vin:  Carrascal 2015, Bodegas Weinert, Mendoza, Argentina.

I Argentina hører grilling av kjøtt med til en dagligdags foreteelse. Av og til to ganger om dagen. Lunsj og middag. Det blir lett litt for mye for  norske mager. Men: Landets Malbec-viner, som man har spesialisert seg på i Mendozaområdet like øst for Andesfjellene, er spesielt egnet som kjøttviner. De spenner fra juicy varianter til noen kolossale smaksbomber med høy alkohol og en enorm konsentrasjon.

Ukens vin fra Cavas de Weinert like utenfor byen Mendoza, er en slags mellomting. Men mest i retning av det litt mer konsentrerte og varme.

No fancy thoughts in the basement here. Ancient barrel, large concrete container. The only stainless steel you find at Weinert is in the wash tap. Wine maker Hubert Weber runs an uncompromising, classic style with fermentation on concrete tanks and maturation on heavy wooden barrels. He is “the girl against the stream” in an Argentina that is now flush with design wineries.

– A little old fashioned style with you?

– Classic, he insists.

 

Hubert Weber in front of the traditional concrete tanks. Photo: Geir Salvesen

Hubert Weber in front of the traditional concrete tanks. Photo: Geir Salvesen

Hubert Weber is a Swiss and winemaker at Weinert. There he has been for many years. Owner is Bernardo Weinert, a Brazilian businessman with German family background. And a very nice surname for the business he was going to start in 1975. His top wine is one of the most legendary in Argentina’s history. Estrella 1977 with a huge storage potential and drinkable up to our days.

Det som skjedde var at pga ombygninger av produksjonsanlegget, kunne de ikke høste samtidig med de andre. Den ble kraftig skjøvet på, og den ekstra modningstiden – kombinert med en relativt kjølig senhøst – gjorde dette til en kanonvin i hendene på den tids vinmaker Raoul de la Mota. Jeg har smakt på Estrella 1977, og det var en vin som havnet godt opp på 90-tallet i karakter. Husker ikke nøyaktig nå, men tror det var 95 poeng, eller noe sånt.

Carrascal er ikke Estrella, men veldig bra for det. Og enkel å få fatt i ettersom den er i Vinmonopolets basisutvalg, med en kategori 3-plassering.

The wine is a mixed wine with Malbec, Cabernet Sauvignon and Merlot in a 40/40/20 mix. A dash of tobacco and leather and warm Bordeaux rises off the glass. There are elements of some animal and Rhone-like so you get wild wine associations as well. The wines have gained more primary fruit in recent years, but not so much more and not as much as most other competitors who are well inside the fruit spectrum.

 

Carrascal 2015. Photo: Producer.

Carrascal 2015. Photo: Producer.

3240401 Carrascal 2015
Bodegas Weinert
Mendoza, Argentina
kr 164,90
Rating: 6, 87 points

A mix of several grape varieties, among other things. Malbec, Cabernet and Merlot . A cornucopia of taste, vanilla, leather, plums, hot, raw meat, hot licorice, smoke, lots of punch. A treat for those who want a lot.
Suitable for: Big game, cattle, lamb and sheep. 
Basic Commission.
Importer: Momentum Wines AS