Johan Reyneke i bakgrunnen snakker med sine øko-studenter i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

Johan Reyneke rir på økobølgen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er liten tvil om at sørafrikansk Chenin Blanc er hotte saker for tiden. Passer til veldig mye forskjellig mat også. En av de ytterst få biodynamiske produsentene er Johan Reyneke fra Stellenbosch.

Ukens vin: Reyneke Organic Chenin Blanc 2019, Western Cape, Sør-Afrika 

Stellenbosch01

På en liten sidevei i Stellenbosch tar jeg av til venstre, kjører opp en liten grusvei – og blir møtt av frittgående kyr som skal drives fra den ene enden av gården til den andre. Kalver har lyst på de søte druene som henger på vinstokker langs den støvete veien. Det har jeg også. De er fullmodne nå. Proppfulle av herlig, konsentrert druesaft. Jeg er på gården til Reyneke.

Johan Reyneke i bakgrunnen snakker med sine øko-studenter i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

På en opprømthetsskala fra 1 til 10, mener jeg CB nå ligger på 8. Både Loiredalen i Frankrike og Sør-Afrika produserer nå veldig spennende vinstiler, med skikkelig terroirpreg. Loirevinene, som ofte kommer fra Anjou eller Savennières, har noe spissere syrer. Ellers ligner de hverandre med en bred, fyldig, nøytralt steinfruktig smak som alltid passer til å ligge bakom selv vanskelige matretter som krydret, asiatisk mat. Der man altså ikke trenger sukker og sødme i vinen for å balansere, men altså bare denne typen drue som i Sør-Afrika er blitt nr 1.

En av druemesterne derfra er Johan Reyneke fra Stellenbosch. En høy, litt hengslete, kar som startet ut som langhåret surferdude, studerte filosofi og var interessert i økologi, deriblant norske Arne Næss. Selvsagt også Rudolf Steiner, som var mannen bak den biodynamiske bølgen vi nå ser. Han arvet noen vinstokker på en litt nedkjørt gård fra moren, og så hvordan naboene sprøytet vinmarkene sine. Han ville velge en annen vei, og fikk hjelp fra Universitetet i Stellenbosch hvor det var folk som var kompetente i biodynamisk landbruk. Den første tiden ga flere tilbakeslag, innrømmer Reyneke.

-Jeg måtte lære, gå den harde skolen, sier han. Inne i smakerommet sitter det unge som har reist fra hele verden for å lære av Reyneke. De jobber, får en beskjeden lønn og drar hjem igjen, fylt av Reynekes totalfilosofi om at alt henger sammen med alt. Og at det viktigste er å danne et sunt mikromiljø der druene dine skal vokse.

Johan Reyneke i bakgrunnen snakker med sine øko-studenter i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

Så har naturen laget et lite pek. En flott ugle kommer og setter seg på en stor vinstokk som danner en slags pergola like ved inngangen til smakerommet. Kikker ned på oss uten den store nysgjerrigheten. Glipper med øynene. Mens vi andre blir med på å drive kyrene. Noen kalver må jages vekk fra de fristende druene.

I starten ble det ansett som galskap å holde på med biodynamiske metoder. Grave ned kuhorn fylt med møkk i vingården, for så å ta dem opp igjen etter innhøstingen. Han turde ikke å si hva han holdt på med. Nå har flere av naboene gått over til biodynamisk dyrking av druene, men Reyneke har ikke så veldig mange andre som driver på samme måte. Unntaket er Waterkloof, lenger øst i Somerset West, også den vingården beliggende over den milelange stranden til False Bay hvor det alltid er frisk luft og vind som kjøler ned vinmarkene.  

Chenin Blanc er en av hovedattraksjonene hos Reyneke. Men han har også flott Syrah. Området rundt er også svært velegnet for Syrah som her får en slags fransk vri over seg. Og så har han en spennende, fløtete Sauvignon Blanc, som er antitesen til de tropisk-fruktige, gressaktige stikkelsbærbombene fra New Zealand. Interessant å se at en drue kan ha så mange smaksfasetter.

Sør-Afrika er også inne i Corona-epidemien, og i motsetning til Norge er alkoholsalget stengt ute på vingårdene. Men landet er ellers ikke særlig hardt rammet av viruset.

Men her: Chenin Blanc.

Johan Reyneke i bakgrunnen snakker med sine øko-studenter i Stellenbosch. Foto: Geir Salvesen

10533601
Reyneke Organic Chenin Blanc 2019, Western Cape, Sør-Afrika
189,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6) 
Fin, kjølig livlig grønn fruktighet. Streif av fersken, plomme, kvede, faktisk også stikkelsbær og pære. Veldig fin lengde. Sjarmerende. Passer til: Salat, sushi / sashimi, moderat krydret asiatisk mat fisk, skalldyr.
Einar A Engelstad AS

Andre Reyneke-viner basert på smakning i august 2019:

5789701
Reyneke Cornerstone 2015, Coastal region, Sør-Afrika
259,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Bordeauxblend, men med Shiraz i tillegg, vellykket i stilen med saftig, mørk bærfrukt, det er ikke Bordeaux, men det er tatt noe av det beste fra Bordeaux. Veldig fin balanse. Kjølig og bra i stilen med kompleksitet. Passer til: Svinekjøtt, storfe, lam. 
Einar A Engelstad AS

9701301
Reyneke Syrah 2016, Coastal region, Sør-Afrika
229,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)
Veldig vital og juicy Syrah med mørk og mørkerød bærfrukt, Nesten litt Sør-Rhône på den, har det som mange Syrah’er fra Sør-Afrika mangler: energisk fruktighet. Krydder og god lengde. Litt anis i finish. Nydelig vin. Lam. Passer til: Storfe, lam. 
Einar A Engelstad AS

1077701
Reyneke Reserve white 2017, Coastal region, Sør-Afrika 
359,90 kr (bestilling)
88 poeng (terningkast 6)
Urter, fløtete steinfrukt, stein og mineraler. Solid hvitvin med mye struktur. Passer til: Lyst kjøtt, fisk. 
Einar A Engelstad AS