Julevinen som kommer tett på

En julevin med opphav ikke så langt unna der Jesusbarnet ble født? Det må vel stemme greit. Châteu Musar Jeune...
Pinnekjøtt med kålrotstappe og gulrot, foto

Pinnekjøtt i dets enkleste form. Hvis du er nøye med å avsalte kjøttet nok, 24 timer med 2 vannskift i en bøtte, vil flere viner passe bedre. Ekstra godt vil vin passe hvis du klemmer sitronsaft inn i kålrotstappen – som her også har fått gulrøtter som følge. Foto: Geir Salvesen

En julevin med opphav ikke så langt unna der Jesusbarnet ble født? Det må vel stemme greit. Châteu Musar Jeune fra Libanon duger fint til både ribbe og pinnekjøtt.

Ukens vin: Musar Jeune 2020, Libanon

Ikke så mange timene igjen å handle på, nå.. Men nok tid til at man ikke trenger å ta et Kanaan-knep og gjøre brønnvann til vin. Hvis du er litt sent ut og skal prøve deg på et ørlite vågalt og dristig vinvalg som ikke er ren plankekjøring – og som vil passe fint til kjøttet julaften, enten det er ribbe eller pinnekjøtt – så har du en god kandidat i denne unge Musar. Det er hva navnet betyr. I motsetning til den gamle Musar. Château Musar. Det er den som er lagret lengre, som er heftigere i smak, mer krydret, mer eksotisk, mer på kanten, av og til veldig på kanten, så mye på kanten at det vanskelig kan fungere til pinnekjøtt. Enklere med ribbe. Luker man bort søtt tilbehør, er det veldig mye vin som passer til den.

Til pinnekjøtt vil det ofte fungere med en musserende eller Champagne i Brut-kategorien. Men mange liker også å ha noe rødt og varmende i glasset til julematen, uten at det må være gløgg. Man kan selvsagt si at Libanon skilter med varme omgivelser og varme smaker i sine drueviner, men denne unge Musar’en har i tillegg en glatthet og uttalt frukt som holder varmen og krydderet i den litt nede. Men den er også litt kjøttfull i stilen, og det hjelper også på.

Grønt og brunt landskap med fjell i bakgrunn, foto

Litt goldt er landskapet ute i Bekaa-dalen der vinstokkene til Ch. Musar ligger. Foto: Autentico

Alkoholprosenten er normalt høy fra den sørlige delen av den nordlige halvkule. 14,5 volumprosent alkohol. Og det gir litt sødme i finish. Det trengs spesielt i møtet med pinnekjøtt som har en umami-drevet lagring bak seg, og umami – som er en aminosyre fra proteiner som er lagret, tørket, fermentert – har den egenskapen at hjernen oppfatter det som en velsmak i maten som vil stjele litt sødme fra vinen den møter. Vinen er teknisk sett tørr, men med de varme omgivelsene som har skapt den, er det sødmefull, mørk fruktighet å finne.

Druesammensetningen er Syrah, Cabernet Sauvignon og Cinsault, Cabernet bare 15 prosent, men den slår litt igjennom med mørke bærtoner.

Her er det ikke brukt noe fat. Hele idéen bak den er å lage en vin for nå-konsum. Den kom først på markedet i 2007.

Hvis du serverer den ørlite avkjølt, en halvtime i kjøleskap, vil det være nok til å bringe den ned i 16-17 grader hvor den da også gir litt lesking i munnen i tillegg til all frukten. Denne trenger du ikke å dekantere.

Vegan-tilpasset. Det er ikke brukt noen eggehvite i klaringen av vinen.

Bare en liten advarsel på tampen. Hvis du tenker at du skal kjøre hovedvinen, Château Musar til julemat – gjerne fra en langtidslagret flaske i kjelleren – så glem det. Det blir skjæring. Tørrstoffene i den vinen vil øke saltfølelsen i f. eks pinnekjøttet. Og tørrstoffene vil bli forsterket mot kålrotstappen.

Vinflaske liggende horisontalt, foto

En iøynefallende etikett med røde zebra-striper på Musar Jeune er nytt og gjør den lett å identifisere. Foto: Vinmonopolet

5892201 Musar Jeune 2020
Bekaa Valley, Libanon
239,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

Veldig mørk på farge. Energisk, ung, veldig konsentrert, nesten råsaft aktig med lær og moreller og bark i aromaspekteret. Veldig smakstrøkk i denne. Litt tannisk i finish. Passer til: Storfe, krydret/asiatisk/spicy, lam, bbq/grillmat.
Autentico AS