Fint å ha en god, tørr vin i tillegg til gode dessertviner. Her fra Ch. Guiraud i Sauternes. Foto: Geir Salvesen

Kan gjøre julen hvit i år

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvor mange ganger er det ikke ren slump bak oppdagelser? Ta f.eks penicillinet. Det var bare en tilfeldighet. Viagra? Skulle være blodfortynnende, men hadde andre merkbare virkninger. Ukens vin? Som er hvit, tørr og fra Bordeaux? Smakte utmerket til lammekjøtt!

Ukens vin: G de Guiraud 2019, Bordeaux, Frankrike.

Vi er nå på den tiden av året hvor trangen etter varmende, krydrede – ofte søtere – vinstiler gjør seg gjeldende. Svære rødviner, portviner, søte dessertviner. Og nettopp søte dessertviner er en spesialitet i området hvor ukens vin kommer fra. Sauternes. Ch. Guiraud er et meget habilt Sauternes-slott. Som til og med var tidlig ute med biodynamisk dyrkede druer. Men hvem drikker nå Sauternes i disse dager? I en tid hvor man har fokus på sukker og former og livlinje, har Sauternes lenge vært på vei ned og ut. Synd, selvsagt, for denne flotte dessertvinstilen som lages av druer som er angrepet av edelråtesoppen Botrytis Cinerea.

Mange produsenter – til og med Ch. d’Yquem – har også produsert tørre viner. Slike som kan gå til måltider. Joda, jeg har spist lunsj på Ch. d’Yquem, hvor lunsjretten – and med bakt løk og appelsinsaus – ble matchet med slottets berømte, søte dråper. Joda, det går an når man vet hvordan det skal gjøres. Men denne tradisjonen er allikevel fjernt fra den norske. Her på berget har vi masse sjømat. Og mye godt lam.

Fint å ha en god, tørr vin i tillegg til gode dessertviner. Her fra Ch. Guiraud i Sauternes. Foto: Geir Salvesen

Så det var slik denne oppdagelsen startet. Med en forrett av laksetartar og en G de Guiraud. Altså den tørre varianten, laget på en 50/50-miks av Semillon og Sauvignon Blanc. Akkurat når det gjelder den miksen, har det lenge vært en trend at Semillon-andelen har vært økende og gitt vinene mer pondus og kraft, og litt mindre aromatikk i de tørre Bordeauxvinene. Så da vi fortsatte med lammefilet og røstipoteter til hovedrett, oppdaget jeg til min forbløffelse at jeg foretrakk å fortsette med Guiraud’en fremfor å gå over på den planlagte rødvinen. Som var en grei Côtes du Rhône. Ikke bare at jeg foretrakk det, fordi det ga hovedretten mer friskhet, men også fordi kombinasjonen var helt strålende. Det smakte simpelthen kjempegodt sammen. Litt stekt sopp var også involvert.

Altså: vi har en vin her som man både kan bruke til fisk og skalldyr. Og til kjøtt. Når man ikke har søtlige tilleggsingredienser, for da vil den få problemer. Bakt løk, f.eks, som går til en søt Sauternes men som er en sukkerbombe som vil gjøre en tørr vin syrlig. Det vil vi ikke.

Vinen er bestillingsvare, men fra Cuveco og som dermed kan bestilles og fås, uten avslag. Slik tilfellene er dersom du bestiller enkeltflasker, og ikke kasser, fra Vectura.

Fint å ha en god, tørr vin i tillegg til gode dessertviner. Her fra Ch. Guiraud i Sauternes. Foto: Geir Salvesen

9773901
Le G de Château Guiraud 2019
Bordeaux, Frankrike
219,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
En vellykket, hvit Bordeaux med tilsynelatende mer munnvekt enn tidligere årganger. Men først: Duft av fersken, hvite blomster, litt krydder og brødbakst. I smaken fersken, modent – men også friskt, gult – eple, hint av sitrus, mest sitron. En anelse fat, men bare en anelse. Og altså fylde og god fylde. 50/50 Semillon/Sauvignon Blanc. Passer til: Sushi / sashimi, ostepop, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost.
Vinhuset NOFRA AS